Турската армия е прочистена от елементи, свързани с проповедника Фетуллах Гюлен, след като Върховният военен съвет завърши работата си на 28 юли. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от местната медия „Хюриет”.

По време на събитие в президентския комплекс в Анкара за почитане на жертвите на опита за преврат на 15 юли Йълдъръм изтъкна, че животът в Турция се нормализира.

Тези, които показват толерантност към предатели, също са предатели сами по себе си”, категоричен е той. Премиерът подчерта, че турският народ продължава да излиза на улиците и площадите в защита на демокрацията в страната.

Силата на народа спря силата на танковете”, категоричен той.

Върховният военен съвет проведе среща на 28 юли под председателството на премиера в Анкара, на която реши генерал Хулуси Акар да остане шеф на Генералния щаб. Общо 16 генерали и адмирали бяха повишени, а 99 полковници са повишени в генералски и адмиралски чин. 47 генерали и адмирали се пенсионираха заради липса на вакантни места.

Междувременно агенция Dogan съобщава, че 8 турски войници и 35 кюрдски екстремисти са загинали при боеве в югоизточната част на страната.