Турски съд остави в сила забраната за пътуване зад граница на прочутата турска писателка Аслъ Ердоган, обвинена в терористична пропаганда в спорен случай, който засили опасенията във връзка със свободата на словото в страната, отбелязва "Франс прес".

Съдът в Истанбул остави в сила забраната за писателката, която беше освободена от затвора през декември миналата година, но продължава да се води съдебно дело срещу нея, въпреки молбите ѝ да ѝ бъде разрешено временно да напусне Турция, за да получи награди в чужбина.

Преди освобождаването ѝ 49-годишната Ердоган беше арестувана в продължение на 132 дни по обвинения за пропаганда на тероризъм по време на разследването срещу закрития прокюрдски вестник "Озгюр Гюндем", когото Анкара осъди като говорител на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Задържането ѝ предизвика протести в чужбина, като критици изтъкнаха, че свободата на словото е била драстично ограничена в Турция след репресиите в резултат на неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през юли миналата година.

Въпреки че съдът постанови тя да бъде освободена, обвиненията и забраната за пътуване останаха. Ако бъде осъдена, тя може да получи доживотен затвор.

Съдът отложи делото за 22 юни.

"Тя е автор и получава много награди", изтъкна адвокатът ѝ пред съда, подчертавайки, че церемонии за награждаване са планирани във Виена, Базел и в Холандия.

Аслъ Ердоган посочи пред съда: "Моля за временното премахване на забраната за пътуване в чужбина, за да мога да участвам в церемонии по награждаване в чужбина."