Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще отложи военната операция срещу сирийските кюрди в Североизточна Сирия, след като той "предпазливо" приветства решението на Вашингтон да изтегли войските си от областта, съобщава "Ройтерс". 

За Анкара ходът на САЩ премахва източник на търкания с американците. Ердоган отдавна остро критикува съюзника си от НАТО заради действията им Североизточна Сирия, където Вашингтон подкрепи сирийските кюрдски бойци "Отряди за защита на народа".

Турция разглежда "Отрядите за защита на народа" като терористична групировка и разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се сражава с турската държава на територията на самата Турция. 

Ердоган обяви планове през миналата седмица за започване на операция източно от река Ефрат в Северна Сирия, за да прогони "Отрядите за защита на народа" от областта, която в по-голямата част те контролират. 

Тази седмица той заяви, че операцията може да започне във всеки момент. Но днес той цитира решението на САЩ и телефонен разговор с Тръмп като причина да изчака. 

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

След като Ердоган заплаши с операция срещу кюрдите в Сирия

"През следващите месеци ще видим оперативен стил, целящ ликвидирането на "Отрядите за защита на народа" и ДАЕШ в Сирия", подчертал Ердоган в реч в Истанбул.

Ердоган е приветствал решението на Доналд Тръмп за изтеглянето на войниците, наричайки го "най-ясното и най-окуражаващото изявление" от Вашингтон. Той заявил обаче, че Турция остава предпазлива, имайки предвид "негативния опит от миналото".

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Въпреки че ДАЕШ била по-слаба отвсякога

Той отдавна критикува американската политика в Сирия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза по-рано днес, че САЩ трябва да координират с Анкара изтеглянето от Сирия.