Турският президент Абдуллах Гюл определи като несъстоятелни твърденията за съживяване на османизма във външната политика на Турция, пише турският вестник „Милиет".

По време на визитата си в Лондон Гюл изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус" Гюл изнесе лекция „Международната система, Европа и Турция в първата четвърт на 21 век".

На въпрос на Би Би Си има ли възраждане на идеята на османизма и османистичните претенции в турската външна политика той каза, че е съвсем нормално Турция да анализира геополитическите възможности, които съществуват в днешно време, но това не може да се разглежда като възраждане на желанието за нова „Османска империя".

По думите му днес ситуацията е много различна и дори да е била в миналото империя, днес това не може да се съживи. Гюл отново повтори тезата си, че Турция ще допринесе за засилването на ЕС и в политически и в икономически план.

На въпрос за арестувани журналисти в Турция турският президент каза, че наистина има заведени дела срещу журналисти и те също са притеснени от това. Водят се разговори с правосъдното министерство за промяна на закона.

Относно настоящото състояние на турско-израелските отношения той посочи, че това не е по решение и желание на Турция. При нападението над конвоя с хуманитарна помощ има 9 загинали и това е проблем от международноправен характер.

Той добави, че ако Израел държи на добрите отношения с Турция, ще направи нужното за нормализирането им.

Гюл каза също, че Турция ще продължи да полага усилия по пътя на евроинтеграция, въпреки пречките, които се поставят.