Някои държави членки на НАТО искат войната в Украйна да продължи, за да отслабят още повече Русия. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред Си Ен Ен Тюрк, съобщава "Укринформ".

Той посочи, че Турция не смята, че войната между Русия и Украйна ще продължи толкова дълго след провеждането на мирните преговори в Истанбул на 29 март.

"След срещата на външните министри на НАТО обаче остана впечатлението, че има страни членки на Алианса, които искат войната да продължи - нека войната да продължи и Русия да отслабне, коментира Чавушоглу.

Турция преговаря за среща Путин - Зеленски, но подхожда с реализъм

Турция преговаря за среща Путин - Зеленски, но подхожда с реализъм

Срещата зависела най-вече от съгласието на руския президент

Турският дипломат коментира и възможността за среща Зеленски-Путин. По негови думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган е в постоянен контакт и с двамата лидери.

"Президентът Ердоган ще говори отново с лидерите през следващите дни. Разговарях с руския външен министър Сергей Лавров днес и с украинския външен министър Дмитро Кулеба вчера", отбеляза Чавушоглу.

Той смята, че срещата между президентите на Украйна и Русия остава на масата, припомняйки, че и двамата са се изразявали положително за подобна среща при подходящи условия.

Впоследствие обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че Путин все още не планира да разговаря по телефона с турския си колега.