Турция отвърна на удара на германския канцлер Ангела Меркел за това, че не разкритикува решението на три германски града да забранят предизборни агитационни събития, свързани с референдума в Турция на 16 април за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Франс прес".

Анкара и Берлин изостриха отношенията си през последните няколко дни, след като германски градове блокираха събития, на които турски министри трябваше да агитират пред турската диаспора, живееща там.

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Три германски града отказаха агитация...

Турските избиратели ще трябва да се произнесат дали одобряват конституционните промени за създаването на президентско управление, давайки повече власт на държавния глава.

"Меркел заявява, че те (германците) уважават свободата на словото; външният министър твърди, ние не сме оказвали въздействие върху това решение, но ако се вгледате внимателно в изказванията на двамата, те не критикуват решението" на германските градове, коментира турският правосъден министър Бекир Боздаг.

"Те не казват, че решението, взето от властите, е погрешно", добави министърът.

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия показвала двойни стандарти

Меркел заяви в петък, че решението било взето от общините, като германските власти спазвали свободата на словото и изразяването.

Боздаг трябваше да говори пред турската диаспора в югозападния германски град Гагенау, но проявата беше отменена, докато градската управа на Кьолн също отмени разрешението за използването на зала, в която реч трябваше да произнесе турският икономически министър Нихат Зейбекчи.

Град Фрехен, който се намира в близост до Кьолн, също отмени предизборна проява на турските власти, която беше насрочена за неделя.

"Питам, не позволявайки на турския правосъден министър да говори, това спазване ли е или не на германските човешки права, госпожо Меркел", запита Боздаг.