Турция е последната стена между Европа и тероризма, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от "Анадолу".

"Турция защитава не само собствените си граници, но и границите на НАТО. Сигурността на Турция е сигурността на цяла Европа, включително НАТО", се казва в изявление на министерството.

Турция, като последната стена между Европа и тероризма, "е водещата страна в борбата срещу тероризма", допълват те.

Турция връща затворници от ДАЕШ в "родна" Европа или откъдето са

Турция връща затворници от ДАЕШ в "родна" Европа или откъдето са

"Няма да ги държим завинаги, ние не сме хотел за ДАЕШ", обяснява Сойлу

В изявлението се критикува резолюцията на Камарата на представителите на САЩ, признаваща събитията от 1915 г. от Османската ера и резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия.

"Ние осъждаме Камарата на представителите на САЩ, която одобри предполагаемия арменски геноцид, и Френското национално събрание, което даде изявления за подкрепа, като определи терористичната организация PKK/ YPG като "съюзници".

"Ние ги приканваме към здрав разум и се надяваме те да поправят тези исторически и сериозни грешки възможно най-скоро", се казва в изявлението.

US Конгресът призна геноцида над арменците

US Конгресът призна геноцида над арменците

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия

В него се казва, че резолюцията на САЩ относно арменските претенции и законопроектът за подкрепа на санкциите срещу Турция противоречат на споразумението между Анкара и Вашингтон, постигнато по отношение на Сирия и духа на НАТО.

Министерството допълва, че резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия в Турция не е "нищо друго, освен опит за изкривяване на истината на световното обществено мнение, особено на френския народ".

Френският сенат и Народното събрание одобриха в сряда резолюции, осъждаща операцията в Северна Сирия.

Столтенберг потвърди - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е "важен съюзник"

Столтенберг потвърди - влезеш ли в НАТО, оставаш, Турция е "важен съюзник"

"Сега е много важно да не рискуваме големия напредък"

Турското министерство посочва сериозните заплахи за от ДАЕШ, кюрдите и ПКК, насочени към Турция от източната част на Ефрат и обяснява, че Турция споделя мнения как да премахне тези заплахи.

"Като страна близо 70-години в НАТО, приоритет на Турция е да премахне заплахата от тероризма, като действа заедно със своите съюзници", допълват те.

Според Турция, "въпреки това, въпреки че е постигнато споразумение по много въпроси, окончателното споразумение не можеше да бъде постигнато и за съжаление Турция е оставена сама в борбата срещу тероризма".

Турция започва да си спомня имперските сблъсъци с Русия до преди 100 години

Турция започва да си спомня имперските сблъсъци с Русия до преди 100 години

САЩ и НАТО не разбират регионалната динамика, 400 г. борба за проливи и липса на ядрени оръжия за мир