Турция планира да изпраща затворници от ДАЕШ, които е заловила, обратно, в родните им страни, заяви вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу, цитиран от турски медии.

Министърът обясни, че Турция няма да приеме бездействието на Европа по въпроса със затворниците от ДАЕШ, след като Турция е оставена сама да се справи с тях.

"Това не е приемливо за нас. Освен това е безотговорно", обяснява Сойлу.

Брюкселски съд връща в Белгия от Сирия жена на джихадист от ДАЕШ и нейните деца

Брюкселски съд връща в Белгия от Сирия жена на джихадист от ДАЕШ и нейните деца

Глобяват Белгия всеки ден, ако не ги върне

Турското правителство ще изпрати заловените в Сирия бойци обратно в страните на произход, въпреки нежеланието на европейските държави да ги приемат.

"Няма да ги държим завинаги, ние не сме хотел за ДАЕШ", обяснява Сойлу. Турция ще държи чуждестранните бойци "за известно време. След това ще ги изпратим обратно в техните страни".

Според него, страните от ЕС, включително Холандия и Великобритания, са лишили някои от бойците от тяхната националност, за да попречат на Анкара да ги изпрати у дома

"Намериха лесно решение. Казват: Отнехме гражданството му, сега е ваш проблем ... какво искате да правим с вашите терористи", допълва той.

Като част от офанзивата си в Сирия, Турция пое задържани членове на ДАЕШ, които преди това бяха държани от кюрдите. За други се съобщава, че са избягали от сирийските затвори в хаоса на офанзивата.

Турското правителство редовно призовава европейските държави да прибират своите граждани с принадлежност към ДАЕШ, но много правителства не правят нищо, опасявайки се от обществена реакция и проблеми със сигурността.

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

"Приемаме с горчива усмивка опитите на хора, които са виновни за смъртта на 50 милиона души във ВСВ, да ни дават урок за човечност"