Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призивите за проверка на законността на членството на Турция в Северноатлантическия алианс заради операцията в Северна Сирия. Няма такива механизми, обясни той в интервю за "Билд ам Зонтаг", цитирано от ТАСС.

Според него участниците в блока са обединени от ангажимент към демокрацията и закона.

"Ние винаги напомняме за това в различни столици, включително Анкара. В НАТО обаче, за разлика от Европейския съюз, няма механизми за предприемане на мерки по отношение на членовете. НАТО е платформа, в която съюзниците могат да обменят мнения честно и открито", добави Столтенберг, коментирайки призиви от Германия да се обмисли изгонване на Турция от алианса.

Генералният секретар на Алианса определя Турция за "важен съюзник", който има значителен принос в борбата срещу ДАЕШ и приюти 3,6 милиона бежанци.

"Сега е много важно да не рискуваме големия напредък, който постигнахме в борбата срещу нашия общ враг - ДАЕШ", коментира той. Според него ДАЕШ все още е заплаха, въпреки ликвидирането на лидера на терористите Абу Бакр ал Багдади.

Според проучване на YouGov, по-голямата част от германците - 58%, биха подкрепили евентуалното изключване на Турция от НАТО на фона на нейните операции в Сирия, 18% са против.

Мнозинството германци искат Турция да бъде изхвърлена от НАТО

Мнозинството германци искат Турция да бъде изхвърлена от НАТО

Само 18 на сто са се изказали против

Вчера, Турция обяви, че ще връща затворници от ДАЕШ в "родна" Европа или откъдето са страните им на произход.

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европа няколко пъти със стотици хиляди бежанци и предрече скорошен край на Европейския съюз.

В същото време, Русия все още не потвърждава ликвидацията на Багдади, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Правозащитната организация "Амнести" критики некоклократно Турция за проведената ѝ офанзива в Сирия и обвини турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници във "военни престъпления", включително безцеремонни екзекуции по време офанзивата си в Североизточна Сирия.

Междувременно ДАЕШ обяви наследник на Багдади, Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши.

НАТО - влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция

НАТО - влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция

"Турция е ценен съюзник", могат тихо да я санкционират и изключат от дейности