Турция успешно изпробва своята местна ракета за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие "Сипер", съобщи в. "Сабах"

Медията се позова на висшия служител от отбранителната индустрия Исмаил Демир.

Той е ръководител на турската дирекция към президентството "Отбранителна индустрия".

"Различните тестове на системата за противовъздушна отбрана, която се планира да влезе на въоръжение в армията през 2023 г., ще продължат", написа в "Туитър" Исмаил Демир.

Той каза, че Турция ще продължи да произвежда нови оръжия и ще има до шест различни системи за противовъздушна отбрана.

Проектът "Сипер" се ръководи от турските отбранителни гиганти ASELSAN, ROKETSAN и Съвета за научни и технологични изследвания на Турция.

Освен "Сипер", който се очаква да съперничи на руските С-400, има и други турски системи за противовъздушна отбрана като "Коркут", "Сунгур" и "Хисар".

Припомняме, че на 31 октомври 2018 г. лично президентът Тайип Реджеп Ердоган обяви началото на проекта за противовъздушна отбрана "Сипер".

Проектът "Сипер" е критично важен за отбраната на Турция. Анкара изостри отношенията си с основния съюзник САЩ, след като през 2019 г. купи руските С-400.

Това принуди Белият дом да извади Турция от проекта за нов изтребител Ф-35.

Това стана, въпреки че Анкара бе поръчала повече от 100 самолета F-35.

Оттогава САЩ многократно предупреждава Турция да не купува повече руско оръжие. Но миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обясни, че Анкара все още възнамерява да купи втора партида С-400 от Русия, което може да задълбочи разрива с Вашингтон.