"Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди не са се изтеглили напълно от ивицата в Североизточна Сирия съгласно договореното с посредничеството на Русия споразумение, което скоро изтича. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Турция, която започна военна офанзива в Североизточна Сирия срещу "Отрядите за народна защита" на 9 октомври, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли американските войски от района, ще обсъди следващите си стъпки с Русия, каза той пред журналисти в Анкара. 

Путин и Меркел обсъдиха Сирия и транзита на газ през Украйна

Путин и Меркел обсъдиха Сирия и транзита на газ през Украйна

Путин е информирал канцлера за проведената на 22 октомври среща в Сочи с турския лидер Реджеп Ердоган

Ако "Отрядите за народна защита" не изпълнят споразумението за оттегляне на около 30 км от турската граница, Турция ще "прочисти тези терористи оттук", настоя Чавушоглу.

"Има такива, които се оттеглиха. Елементи на сирийския режим потвърждават това, Русия също го потвърждава. Но не е възможно да се каже, че всички са се оттеглили", подчерта турският първи дипломат.

"Отрядите за народна защита" се разглеждат от Анкара като терористи заради връзките им с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция. Но Сирийските демократични сили (СДС), водещ елемент в които са "Отрядите за народна защита", бяха важен съюзник на САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Колона американски бойци се върна в Сирия от Ирак

Колона американски бойци се върна в Сирия от Ирак

90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат

В неделя СДС заявиха, че са се съгласили да се оттеглят от 30-километровата погранична зона, която те контролираха, докато войските на САЩ се изтеглят.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин се договориха на 22 октомври, че сирийските граничари и руската военна полиция ще прочистят региона от бойците на "Отрядите за народна защита" в рамките на шест дни, който срок приключва късно утре (вторник).

Споразумението позволява на силите на сирийския президент Башар Асад да се върнат в части от северните погранични райони с Турция за първи път от години.

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Той иска зона за сигурност от 340 км и дълбочина 30 км

Съгласно споразумението турските и руските сили от вторник ще започнат да патрулират участък от турско-сирийската граница, който е на 10 км навътре в Сирия.

"Сега руска военна делегация идва в Турция", отбеляза Чавушоглу, допълвайки: "Нашите приятели ще обсъдят както най-новата обстановка по въпроса с изтеглянето и как в края на 150-те часа (във вторник)... как ще бъдат патрулите, какво ще правим заедно, какви стъпки ще предприемем."

Съвместните патрули трябва да се движат от река Ефрат на запад до границата с Ирак на изток, с изключение на контролирания от кюрдите град Камишли.

Русия изпрати 300 военни полицаи от Чечня в Сирия

Русия изпрати 300 военни полицаи от Чечня в Сирия

Те ще гарантират сигурността и ще поддържат реда