Списък с кюрдски бунтовници, които да бъдат екстрадирани, е предала турската страна на Ирак, информира Би Би Си.

Все още не е ясно колко са имената в списъка на Турция.

"Връчихме списък с лидери на ПКК и потърсихме помощ от Ирак", каза заместник-премиерът на Турция Кемал Чичек.

По-рано днес АФП съобщи, че разговорите между Ирак и Турция по повод кризата с кюрдските бунтовници и намерението на Турция да навлезе по северната иракска граница, са били подновени.

Говорител на иракското министерство на отбраната Махмуд Аскери заяви след първият етап от преговорите, че срещата е приключила с положителен резултат.

Преговорите се водят в хотел в Анкара между иракският министър на отбраната Абдел Кадер Мохамед Жасим и министъра по националната сигурност Ширван ал- Ваели от една страна и турския външен министър Али Бабджан и вътрешния Бешир Аталай.

След 90-минутния разговор сутринта, Аскери заяви: „Много важни разговори се водят. Има положителни резултати. Всичко се случва по план."

След работен обяд стартира и втория кръг от преговори, в които взеха участие и двама представители на иракските кюрди.

Дискусията има за цел да промени решението на Анкара за изпращане на военни части срещу бази на въоръжената сепаратистка кюрдска работническа партия (ПКК), разположени в планините на северен Ирак.

Напрежението се засили след като турския парламент даде зелена светлина на правителството за изпращане на вонни части срещу базите на ПКК, които водят кървава кампания за самоуправление в югоизточна Турция.

Чашата на търпението преля, след като кюрдските бунтовници нападнаха военен патрул в Турция като убиха 12 войника и отвлякоха други осем.

Сили на турската армия се струпаха на границата и по тяхна информация до момента са убили над 60 кюрдски бунтовници.