Турция поддържа ангажимента си за пълноправно членство в Европейския съюз, въпреки че блокът не е спазил обещанията си, заяви президентът Реджеп Ердоган, ден след като доклад на ЕС критикува Анкара за нейното съдебно и икономическо състояние., съобщава "Ройтерс".

Обявявайки редица съдебни реформи в Анкара, Ердоган коментира, че ефективно ще се забраняват само "проблемни" уебсайтове, вместо да налагат пълна забрана за достъп.

Уикипедия е блокирана в Турция от 2017 г. заради закон, който позволява на властите да забраняват достъпа до уебсайтове, считани за заплаха за националната сигурност.

Ердоган също така заяви, че Турция остава ангажирана с политиката си на "нулева толерантност" по отношение на изтезанията, два дни след като група адвокати в Анкара заявиха, че петима служители на външното министерство съобщават, че са изтезавани и малтретирани.

Турция все повече се отдалечава от членство в ЕС, отсече Брюксел

Турция все повече се отдалечава от членство в ЕС, отсече Брюксел

ЕК обвинява авторитарното управление на Ердоган за влошаването на положението

"Турция, въпреки всички неизпълнени обещания, ще продължи да се придържа към пътя на присъединяването към ЕС. Въпреки всичко, ние вярваме, че (успешното) приключване на преговорите с ЕС от 2015 г. е също толкова важно за Европа, колкото и за нас", допълва президентът, цитиран от ТАСС.

Турция, която е асоцииран член на Европейския съюз от 1964 г., кандидатства за присъединяване към ЕС на 14 април 1987 г. Процесът на преговори за приемане в ЕС започва на 3 октомври 2005 г. За да се присъедини към съюза, Турция трябва успешно да приключи преговорите с Европейската комисия по 33 от 35 преговорни точки (две не изискват съгласуване).

След това страните от ЕС трябва единодушно да гласуват за членството на Турция в Европейския съюз.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призова страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите за присъединяване на Турция, докато нейните власти не изменят конституцията. През април 2017 г. бе проведен референдум за турската конституционна реформа, в резултат на което значително бяха разширени президентските правомощия.

Междувременно, годишният доклад на Европейската комисия за разширяването на ЕС заяви, че "Турция е ключов партньор на ЕС и страна кандидатка" за присъединяване, но е посочено, че тя "продължава да се отдалечава от Европейския съюз", а преговорите с Турция действително са в задънена улица.

Гръцкият външен министър: Бъдещето на Турция е в ЕС

Гръцкият външен министър: Бъдещето на Турция е в ЕС

Катругалос иска Брюксел да остави отворена вратата за Турция да се присъедини към Общността