Очаквам с нетърпение да се срещна с президента Анджей Дуда. Бих искал да разбера всички обстоятелства, които го карат да направи такава декларация. Това каза в понеделник министър-председателят на Полша Доналд Туск, цитиран от tvn24.pl.

Това е въпрос, който е ясно и пряко свързан със сигурността на Полша, каза той. Трябва да разбера правилно намеренията на президента. Дълбоко съм загрижен за сигурността на Полша, така че тя да е сравнително добре въоръжена. Но също така бих искал потенциалните инициативи да бъдат преди всичко добре подготвени от хора, отговорни за това, и ние да сме сигурни, че всички го искат", подчерта Туск.

Той подчерта, че "тази идея е много мащабна и много сериозна".

Така той коментира изявлението на Дуда, че Полша е готова да приеме ядрени оръжия като част от програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия.

Полша даде зелена светлина за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия при необходимост

Полша даде зелена светлина за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия при необходимост

Темата е обсъждана многократно със САЩ

Полските власти многократно са обсъждали със Съединените щати възможността за разполагане на ядрени оръжия на територията на европейската страна.

Това заяви полският президент Анджей Дуда в интервю за вестник "Факт".

Президентът на Полша подчерта, че темата е обсъждана неведнъж. По думите му той е дал съгласие за разполагане на ядрени оръжия на територията на страната при нужда.

По-рано ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Севера в интервю за вестник Rzeczpospolita избегна да отговори на журналистически въпрос дали Варшава ще сключи споразумение с Вашингтон за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия като част от програмата за споделяне на ядрено оръжие, отбелязвайки, че ядреният чадър на НАТО се простира и над Полша.

Анджей Дуда критикува ЕК заради блокирането на еврофондовете

Анджей Дуда критикува ЕК заради блокирането на еврофондовете

Той съзря политическа репресия срещу предишните полски власти

Кремъл заяви в понеделник, че руската армия ще анализира всеки ход на Полша да разположи ядрени оръжия на САЩ. Попитан по темата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Военните ще анализират ситуацията. Ако тези планове бъдат изпълнени, ще бъдат предприети всички необходими стъпки за гарантиране на нашата сигурност."

Припомняме, че Дуда и Туск вече влизаха в конфликти по много въпроси, между които арести на политици, спешната контрацепция, войната в Украйна и други.