Премиерът на Полша Доналд Туск заяви в сряда, че ще защитава източната граница на страната, като отхвърли критиките, че планът за временно спиране на приемането на молби за убежище нарушава правата на човека. Изказването му идва ден преди срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, на която ще се обсъжда затягане на миграционната политика на блока, особено в светлината на нарастващото напрежение по този въпрос в някои държави.

"Утре и вдругиден в Брюксел ще защитаваме полската граница и ще използваме всички законови инструменти," заяви Туск пред депутатите. "Полша не може и няма да бъде безпомощна."

Изказването на Туск идва след критики от президента Анджей Дуда, който изрази опасения, че новата политика на правителството за прием на молби за убежище може да навреди на беларуските дисиденти, които бягат от репресии в своята страна. Полша е приела хиляди опозиционни поддръжници от Беларус, след като президентът Александър Лукашенко спечели изборите през 2020 г., които критиците смятат за манипулирани.

Миграцията изглежда ще бъде ключова тема на предстоящите президентски избори в Полша през 2025 г., като страната се справя с миграционна криза на границата с Беларус от 2021 г. Варшава и ЕС твърдят, че Беларус и нейният съюзник Русия съзнателно изпращат мигранти от Близкия изток и Африка към границата, което Минск и Москва отричат.

Туск определи критиките на Дуда към плана като "глупави", като подчерта, че политиката е насочена срещу мигранти, изпращани умишлено от беларуските власти. "Няма нито един случай, в който беларуски опозиционни фигури да са преминали полската граница в организирани групи от Лукашенко," каза той.

Премиерът отхвърли и обвиненията от правозащитни организации, че отказът да се приемат молби за убежище, дори временно, нарушава полската конституция и международното право. "Никой не говори за нарушаване на правата на човека или правото на убежище. Говорим за отказ от молби на хора, които незаконно преминават границата в организирани от Лукашенко групи," допълни той.

Новата миграционна стратегия включва също така по-целенасочен подход към издаването на визи за работници и студенти, както и инициативи за насърчаване на полските емигранти да се завърнат в страната. Тя бе приета въпреки несъгласието на четирима леви министри, според правителствения уебсайт.

Полша и Чехия искат повече усилия от ЕС за справяне с нелегалната миграция

Полша и Чехия искат повече усилия от ЕС за справяне с нелегалната миграция

Доналд Туск и Петр Фиала осъдиха подновяването на граничните проверки сред 27-те държави-членки на блока