Американски войник е бил убит по време на операция срещу талибаните близо до столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, обявиха от водените от САЩ сили на НАТО в Афганистан, цитирани от „Франс прес”.

Новината идва, след като НАТО в понеделник обяви разполагането на около 100 американски войници в град Лашкар Гах, които да помогнат да се предотврати талибаните да го превземат, докато сраженията се засилват.

Това е първото толкова мащабно разполагане на американски войски в южния град, откакто чуждестранните сили се изтеглиха от прочутата с отглеждането на опиум провинция през 2014 г.

„Един американски военнослужещ почина в резултат на раните, получени по време на операции близо до Лашкар Гах в Хелманд днес”, уточниха от коалицията, добавяйки, че друг американски войник и шестима афганистански войници са били ранени.

„Военнослужещият беше убит, провеждайки учения с афганистанските колеги под шапката на НАТО, когато техният патрул попадна на самоделно взривно устройство”, добавят от НАТО, без да споменават името на загиналия войник.  

Сраженията наскоро се засилиха в Хелманд, като талибаните са достигнали на няколко километра от Лашкар Гах, предизвиквайки страхове, че градът има опасност да попадне под техен контрол.