Стачкуващи ученици се присъединиха към протестите по целия свят под наслов "Петъци за бъдеще", докато протестното движение се опитва да засили натиска върху правителствата и компаниите преди критично важните преговори за климата под егидата на ООН в Глазгоу по-късно тази година, отбелязва "Гардиън".

В британската столица Лондон младите демонстранти държаха плакати и транспаранти, прокламиращи "Розите са червени, теменугите са сини, нашата Земя гори и скоро ние също ще горим" и "Климатичните промени са по-тежки от домашното", докато шестваха през площада пред парламента, за да отбележат първата годишнина от националните стачки за климата във Великобритания.

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Обединеното кралство иска да достигне до нулеви емисии

Ученици в британските градове Дърам, Глазгоу, Брайтън и десетки други градове също излязоха по улиците въпреки мокрото и студено време, скандирайки "Какво искаме? Климатична справедливост. Кога я искаме? Сега."

Прочулата се шведска девойка Грета Тунберг, която инициира движението като самотен стачкуващ в Стокхолм през август 2018 г., заяви, че климатични стачки са били планирани в 2000 града по света в днешния петък, и че са предвидени по-големи действия през идните месеци.

В много страни протестите се разшириха, като в тях се включиха местни опасения за околната среда, нови стратегии и по-силен акцент върху световната справедливост в областта на климата.

Меркел настоя за глобално сътрудничество за климата, иначе ще катастрофираме

Меркел настоя за глобално сътрудничество за климата, иначе ще катастрофираме

"Нетърпението на нашите млади хора е нещо, което трябва да поздравим."

В Индия стачкуващите насочиха вниманието си към плановете на правителството за обезлесяване на планинския масив Аравалис, който е консервационна зона, която осигурява питейна вода и кислород за Делхи и други градове. Някои носеха плакати на английски: "Обичам Аравалис", "Нашите зелени бели дробове" и "Защитниците се превръщат в разрушители".

В най-големия австралийски град Сидни стачкуващите за климата демонстрираха с плакати, които изобразяваха опустошителните горски пожари и обвиниха правителството на Скот Морисън за "климатичния хаос", който порази Австралия.

Във Филипините стачкуващите за климата организираха образователна кампания, чрез която да се повиши осведомеността на обществото за проблема.

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

След като човечеството отдавна отлага да вземе мерки по въпроса

В Шотландия Холи Джилибранд, която беше един от първите стачкуващи във Великобритания, когато започна бдение пред гимназията Лошабер във Форт Уилям в Хайлендс, заяви, че ръстът на движението е бил невероятен.

Сред тези, които за първи път днес се включиха в протестите, беше група в Руанда, където протестиращите са носили табели, на които пише: "Руанда се съпротивлява за климата."

Акцията в днешния петък не беше замислена като мегастачка като тази през септември, когато участваха над 6 милиона души, но показа как се е развила кампанията.

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата