Германският канцлер Ангела Меркел се изказа по време на Световния икономически форум в Давос. Тя каза, че светът се е променил много за 50-те години, изминали от първата среща в швейцарския ски курорт, като Меркел никога не си е представяла през 1971 г., че днес ще присъства на форума.

По думите ѝ Студената война е приключила преди 30 години, а биполярният свят се е превърнал в многополюсен свят. Оттогава имало голям напредък - увеличение на доходите на глава от населението, рязко намаляване на бедността и голям напредък в борбата с инфекциозните заболявания.

Обрат: За Тръмп климатичните промени вече не са измама

Обрат: За Тръмп климатичните промени вече не са измама

Настоя Грета Тунберг да не критикува САЩ за нищоправене във връзка с климата

Тези постижения са осъществени от страни, които си сътрудничат на международно равнище, подчерта канцлерката.

Подобно сътрудничество е необходимо в областта на климата, тъй като сме под натиск и трябва да действаме, настоя Меркел.

"Ако светът ще ограничава глобалното затопляне до под 1,5 градуса по Целзий, трябва да ускорим действията си", изтъкна тя.

Световната общност трябва да действа заедно, настоя Меркел, като добави, че "за съжаление не всички са с нас", но повечето са там.

Основните рискове пред икономиката са свързани с климата, предупреди Фон дер Лайен в Давос

Основните рискове пред икономиката са свързани с климата, предупреди Фон дер Лайен в Давос

Европа възнамерява да поведе борбата срещу климатичните промени

Ангела Меркел приветства работата на новото поколение активисти за климата, посочвайки: "Нетърпението на нашите млади хора е нещо, което трябва да поздравим."

Ала тя предупреди, че "има огромно напрежение между селските райони и градовете" във връзка с мерките, които ще са необходими за справяне с критичното положение с климата. Това е така, защото инфраструктурата, като обществения транспорт, е много по-добре развита в градските райони.

А Меркел, самата която е учен, изтъква, че доказателствата за климатичните промени са толкова очевидни, но "винаги когато фактите и емоциите се сблъскват, човек винаги може да се опита да развие позиция, противоречаща на фактите".

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

Дейвид Атънбъро обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

След като човечеството отдавна отлага да вземе мерки по въпроса

"Решението е двете страни да разговарят помежду си и да не остават затворени в собствения си дигитален балон. В противен случай ще катастрофираме, трябва да преодолеем това", настоя канцлерката.

Тя е напълно убедена, че цената на бездействието ще бъде далеч по-висока от цената на действието.

Междувременно тя призова страните по ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили да не се отказват от споразумението, "освен ако вместо него няма нещо по-добро".

Тя също така коментира наскоро задействания механизъм за спорове, отбелязвайки, че европейските страни, подписали ядреното споразумение (Германия, Великобритания, Франция), били задължени да го направят, за да докажат на Иран, че имат предвид бизнес.

"Не трябва да изпращаме послание, че нарушаването на ядреното споразумение не се наказва", подчерта Меркел.

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

"Има нужда от спешни действия"