Враждуващите страни в Судан се съгласиха да удължат с 5 дни примирието, след като двама ключови международни посредници изразиха нетърпение от постоянните му нарушавания, съобщава "Ал Джазира".

Решението беше обявено в съвместно изявление късно в понеделник от Саудитска Арабия и Съединените щати.

"Удължаването ще осигури време за допълнителна хуманитарна помощ, възстановяване на основни услуги и обсъждане на потенциално по-дългосрочно удължаване", се казва в изявлението.

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Конфликтът е убил над 860 цивилни

Развитието дойде, когато и двете страни бяха под натиск да удължат нестабилното прекратяване на огъня, което трябваше да приключи в понеделник.

В съвместно изявление в неделя Съединените щати и Саудитска Арабия - ключови международни посредници - изразиха нетърпение от постоянните нарушения от армията на Судан и RSF.

Судан изпадна в хаос, след като в средата на април избухнаха битки между военните, водени от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и лидера на RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало.

Горещо примирие в Судан

Горещо примирие в Судан

Насилието не спира

Боевете са убили най-малко 866 цивилни, а хиляди други са ранени, според Суданския лекарски синдикат, който проследява цивилните жертви. Реалният им брой вероятно е по-висок.

Конфликтът превърна столицата и други градски райони в бойно поле, което принуди близо 1,4 милиона души да напуснат домовете си в по-безопасни райони в Судан или да преминат в съседни страни.