Турция удължи с три месеца извънредното положение, съобщи вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш, цитиран от Би Би Си.

Това става на фона на нестихващите опозиционни протести срещу начина на провеждане на вчерашния референдум за конституционна промяна в страната.

Удължаването на извънредното положение беше препоръчано на правителството от Съвета за национална сигурност на страната, с мотива, че това ще осигури приемственост на "мерките за защита на принципа на правовата държава".

Решението идва непосредствено след оспорваната победа на президента Реджеп Таип Ердоган на вчерашния референдум за промяна на държавното устройство. По официални данни, за засилване на президентските правомощия са гласували 51% от избирателите.

Недоволство предизвика решението на избирателния съвет да признае бюлетините без печати, в противоречие с приетите правила.

Основните опозиционни партии заявиха, че ще обжалват резултатите от вота.

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума
Обновена

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума

До месец преструктурират Висшия съдебен съвет

В Истанбул не спират протестните действия, започнали през вечерта на неделния ден. Поредната вълна от акции започна в различни райони на града тази вечер, съобщи "Асошиейтед прес".

По-рано ОССЕ публикува отчет, в който се посочва, че допитването е проведено при условия на неравнопоставеност между поддръжниците и противниците на промените.

Международни наблюдатели отчетоха сериозни нарушения на референдума в Турция

Международни наблюдатели отчетоха сериозни нарушения на референдума в Турция

Въпросът на референдума не е бил поместен на бюлетината за гласуване.