С израза "ударихме дъновото" от руското външно министерство определят отношенията си със САЩ. Заместник-министърът Сергей Рябков отбелязва, че отношенията между Русия и САщ постоянно се менят и то в недобра посока.

"Преминаваме от една ниска точка към друга - както казва известният полски мислител Станислав Лец:" Мислехме, че сме стигнали дъното, но след това започнахме да копаем надолу", казва Рябков в интервю за National Interest.

Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия
Обновена

Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия

Единствено "Франция показва истинска политическа прозорливост"

Според дипломата взаимодействието на Москва и Вашингтон в настоящата си форма се различава от времето на Студената война. Рябков е сигурен, че тогава конфронтацията между двете суперсили макар и по-опасна, е била по-предсказуема.

Контролът върху въоръжението - това е една от проблемните точни в отношенията между двете страни, посочва още Рябков.

"Човек придобива усещането, че САЩ не вярват концептуално в контрола върху оръжията. Вместо това Вашингтон се опитва да намери извинения, за да се измъкне от възможно най-много договори в тази област, в които е замесена Москва", обяснява Рябков по повод последното анонсирано намерение от страна на американската администрация САЩ да се оттеглят от Договора за открито небе, който позволява на участниците открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другия.

Намерението бе обявено този месец от президента Доналд Тръмп.

САЩ изискват страните от НАТО да подкрепят оттеглянето им от "Открито небе"

САЩ изискват страните от НАТО да подкрепят оттеглянето им от "Открито небе"

И да излязат със съвместно изявление, че Русия е виновна

САЩ вече се оттегли от Договора за разпространение на ракети със среден и малък обсег, което бе последвано и от Руската федерация.

Поради необходимостта от сключване на нов Договор за стратегическо намаляване на оръжията, чиято стара версия изтича през февруари 2021 г., САЩ поискаха и Китай да стане една от страните по споразумението и заплашва да не поднови договора в противен случай.

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Съюзниците остават отворени за диалог в Съвета НАТО-Русия за намаляване на риска