Тази нощ руските войски отново атакуваха енергийна инфраструктура в няколко региона на Украйна, използвайки ударни дронове тип "Шахед". Силите за противовъздушна отбрана в южната част на страната работиха около пет часа. През нощта там са били свалени седем снаряда: четири в Днепропетровска област и по една в Херсонска, Николаевска и Одеска област. В резултат на падане на отломки от свален дрон в Кривой Рог е избухнал пожар в енергийно съоръжение. То е локализирано и пожарникарите продължават да работят.

Също така беше съобщено за заплаха от ракетни удари, по-специално в района на Харков. Имаше съобщения и за експлозии в района на Хмелницки.

Руският президент Владимир Путин коментира последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура по време на среща с беларуския си съюзник Александър Лукашенко.

Той ги обясни "със съжаление" и като отговор на поредицата от атаки срещу руски енергийни съоръжения - "трябваше да отговорим." Иначе по думите на Путин през зимата Русия се е въздържала по хуманитарни съображения, тъй като не са искали да оставят без ток социални институции и болници.

"Но след атаките срещу нашите енергийни съоръжения бяхме принудени да отговорим", заявява Путин.

Украйна наистина атакува руски петролни рафинерии и складове за гориво и през последните седмици това доведе до забележимо намаляване на производството на бензин.

Русия атакува украинския енергиен сектор през есента и зимата на 2022-2023 г., атаки срещу електроцентрали имаше и тази зима, но действително много по-рядко. Путин също нарече ответна мярка обстрела на електроцентрали през 2022 г., но тогава това беше в отговор на взрива на моста през Керченския пролив.

Русия обаче измени тактиката си на атаки срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към електростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Украински служители признаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Също така обектите, които са цел на руските атаки, представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област.

За Путин Русия имала желание за преговори, но Киев се отказал от споразуменията

За Путин Русия имала желание за преговори, но Киев се отказал от споразуменията

Ние не започнахме тази война през 2014 г. - всичко започна с преврат в Украйна, заяви той пред Лукашенко

Путин последователно представя много от действията си като ответна стъпка в унисон с тезата за цялата военна агресия на Русия като принудена да започне инвазията си в Украйна в защита на суверинитета си. Освен тази теза руските медии използваха срещата на Путин с Лукашенко, за да разпространят отново и другите интерпретации на Кремъл, включително и за възможностите за преговори за приключване на войната.