Експлозии са отекнали през нощта в Кривой Рог, Днепропетровска област на Украйна и в района на Хмелницки в западната част на страната. Това съобщи украинското издание "Зеркало недели".

Няма предоставени подробности. Местните власти не коментират ситуацията.

Въздушна тревога е обявена във Виницка, Кировоградска, Николаевска, Одеска, Хмелницка и Черновецка области.

С дронове и кинжали Русия удари енергийни обекти в Украйна

С дронове и кинжали Русия удари енергийни обекти в Украйна

Въздушната тревога в цялата страна, 4 области под атака

Припомняме, че през нощта срещу четвъртък Украйна бе подложена на масиран руски удар с дронове и "Кинжал"-и. Ударите са били насочени към четири области - Харковска, Киевска, Запорожка и Лвовска.

Ръководителят на надзорния съвет на енергийната компания "Центренерго" Андрей Гота каза пред агенция Интерфакс-Украйна, че в резултат на руския удар е била напълно разрушена триполската топлоелектрическа централа, най-голямата в Киевска област.

Според Гота "всички служители, които са били на смяна по време на обстрела, са живи".

Гота каза, че ударите са причинили голям пожар в турбинния цех.

Москва удари най-голямата украинска ВЕЦ, тя е сериозно повредена
Обновена

Москва удари най-голямата украинска ВЕЦ, тя е сериозно повредена

Няма опасност от скъсване на язовира, но стената е понесла повреди

Триполската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области. Централата разполагаше с четири въглищнопрахови и два газомазутни енергоблока с мощност от 300 MW всеки.

Руското министерство на отбраната потвърди, че в нощта срещу четвъртък руската армия е атакувала украински енергийни съоръжения.

В последния доклад на военното ведомство се казва, че масираният обстрел е извършен "в отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руската нефтена и газова промишленост и енергийни съоръжения".

Министерството на отбраната твърди, че "целите на удара са постигнати" и "всички обекти са поразени". Министерството на отбраната на Русия пише, че в резултат на удара "работата на предприятията на украинската военна промишленост е нарушена, прехвърлянето на резерви в районите на бойните действия е нарушено, както и доставката на гориво за части и военни части на украинските въоръжени сили беше възпрепятстван."

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Договорът за транзит на природен газ приключва на 31 декември тази година

Както съобщи агенция Interfax-Ukraine, "Центренерго" вече е загубила всичките си 100% от капацитета си за производство на електроенергия: на 22 март тази година руска атака напълно унищожи топлоелектрическата централа Змиевска в района на Харков, а на 25 юли 2022 г. те окупираха Углегорската ТЕЦ в района на Донецка област.

240 хиляди потребители останаха без електричество също след обстрела.

Русия измени тактиката си на атаките срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Армията вече използва прецизни ракети за унищожаване на електростанции, които са по-малко защитени в сравнение с Киев. И макар и щетите да не са много големи и да няма човешки жертви, много от обектите няма да могат да бъдат възстановени до края на годината. Това означава Украйна да не може да се подготви за следващия студен период.

Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към елетростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Украински служители казаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.