Украинската авиация в петък е нанесла девет удара по врага, а ракетно-артилерийските части са поразили шест командни пункта на противника, въоръжение и военна техника и два склада за боеприпаси. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 30 септември, публикуван във "Фейсбук".

"Авиацията на Силите за отбрана нанесе девет удара. Ударени бяха един опорен пункт на противника, три района на струпване на въоръжение и военна техника, пет зенитно-ракетни комплекса. Освен това украинските части за противовъздушна отбрана свалиха един БЛА. Ракета и Артилерийските войски поразиха шест командни пункта, 13 района на струпване на жива сила, въоръжение и военна техника, два склада с боеприпаси, един зенитно-ракетен комплекс и четири системи на ракетно-артилерийските войски на противника", се казва в доклада.

Украинската армия поразила днес 5 командни пункта на противника

Украинската армия поразила днес 5 командни пункта на противника

Руските войски продължават да насочват усилията си към задържане на територии в Донбас

Русия продължава да насочва усилията си към опити за пълна окупация на Донецка област и задържане на временно завзетите територии, както и за прекъсване на активните действия на Силите за отбрана на Украйна в определени направления.

Противникът e обстрелвал украинските позиции по линията на съприкосновение, провел е въздушно разузнаване, атакувал гражданска инфраструктура и жилища на граждани, нарушавайки международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната.

Противникът е нанесъл три ракетни и пет въздушни удара, повече от 15 РСЗО удара по военни и граждански обекти на територията на Украйна.

ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман

ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман

Путин опитва да спаси Херсон с нови войски

Повече от 25 населени места, включително Константиновка, Запорожие, Николаев, Гуляйполе, Ридкодуб, Билохоривка, Новоандриевка, Благодатовка и Миролюбовка, попаднаха под вражески обстрел.

Ситуацията във волинското и полиското направление не се е променила съществено.

По останалите направления противникът продължава да обстрелва населени места с различни видове танкове и артилерия:

В Слобожанско направление: в районите на селищата Уди, Стрилеча, Зелене, Нескучно, Пристин, Купянск;

В посока Краматорск: в районите Билохоривка, Верхньокамянске, Блакитни озера;

В посока Бахмут: - Соледар, Спирне, Бахмут и Зайцев;

В посока Авдиевка: Авдиевка, Красногоровка, Водяне, Карловка, Первомайске, Тоненке, Маринка, Новомихайловка;

В новопавловско направление: районите на Новоукраинка, Въгледар, Пречистивка, Павливка, Времивка, Нескучно и Шевченко.

Противникът не е водил активни настъпателни действия в запорожско направление. Обстрелвани са районите Зализнично, Дорожнянка, Новопил, Темировка, Билохиря, Гуляйполе, Мала Токмачка и Камянске.

В посока Южен Буг над 30 населени места по протежение на линията на съприкосновение, включително Новогригоровка, Партизанске, Киселовка, Благодатовка, Калиновка, Високополя, Архангелске, Осокоривка и Била Криница, бяха поразени с танкове, миномети и тръбна артилерия.

Руското командване се опитва да проведе принудителна мобилизация във временно окупираните територии на Украйна.

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Те не могат да напусната армията след изтичане на договора

През изминалото денонощие украинските войски отразиха вражески атаки в районите на селищата Майорск, Зайцеве, Орадивка и Бахмутске.