Украинският парламент призна наемническата групировка "Вагнер" за международна престъпна организация, съобщи депутатът Ярослав Железняк.

Освен това Върховната рада прие резолюция за признаване на всички руски частни военни компании за терористични организации.

В резолюцията се отбелязва, че украинските компетентни органи са получили неопровержими доказателства за престъпния характер на дейността на ЧВК "Вагнер", съобщи информационната агенция "Интерфакс-Украйна".

В края на януари Министерството на финансите на САЩ обяви ЧВК "Вагнер", оглавявана от руския бизнесмен Евгений Пригожин, за транснационална престъпна организация и наложи санкции на редица свързани с нея компании и физически лица.

Посочва се, че служителите на ЧВК "Вагнер" са постоянно ангажирани в опасни престъпни дейности - "включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физическо насилие в Централноафриканската република и Мали.

"Санкциите срещу ЧВК "Вагнер", както и новите санкции срещу техните съдружници и други компании, подкрепящи руския военен комплекс, ще попречат на Путин да въоръжи и оборудва своята военна машина", заявиха от САЩ.

САЩ санкционира китайска компания, помагала на ЧВК "Вагнер"

САЩ санкционира китайска компания, помагала на ЧВК "Вагнер"

Компанията е осигурявала сателитни снимки на обекти в Укрйана за частната военна компания