Армията на ЦАР, с подкрепата на руски инструктори, е победила повечето от незаконните въоръжени групировки в страната.

В интервю за руската агенция Новости от днес руският посланик в Банги Александър Бикантов признава за присъствието на 1890 руски "инструктори" в Централноафриканската република. До този момент властите в ЦАР винаги са отричали присъствието на руски наемници.

Посолството на ЕС в ЦАР е опустошено след пожар

Посолството на ЕС в ЦАР е опустошено след пожар

В страната се води гражданска война

"Що се отнася до незаконните въоръжени групи, в резултат на успешните отбранителни действия на армията на ЦАР с подкрепата на руски инструктори повечето от бандите бяха разбити и се превърнаха в малки престъпни групи, занимаващи се с грабежи и насилие", заявява посланикът, който посочва, че властите там оценяват високо работата на руснаците в обучението на местните военни, полицаи и жандармеристи, както и руските съвети в борбата срещу незаконните въоръжени групи.

По думите Бикантов "общественото мнение е единодушно, че Русия е успяла да предотврати насилственото сваляне на правителството в ЦАР и в резултат на това нов кръг от гражданска война"

По-рано Александър Бикантов заяви пред РИА Новости, че общият брой на руските инструктори в страната, които обучават военнослужещи от правителствената армия и които са там с уведомлението на Съвета за сигурност на ООН и Комитета по санкциите, е 1135 души. Александър Бикантов заявява и че властта в Бенги се интересува от увеличаване на техния брой, а искане за това е внесено официално в Съвета за сигурност на ООН.

Африка: Новото бойно поле на Путин срещу Запада

Имперските амбиции на Кремъл

В последните две години частната военна компания "Вагнер", основана от Евгений Пригожин, се превърна в основен играч в една от най-бедните африкански държави, измествайки до голяма степен бившата колониални сила Франция. Богатата на минерални ресурси Централноафриканска република се намира в състояние на гражданската война от 2012 г. насам.

ООН с доклад за руските наемници в ЦАР

ООН с доклад за руските наемници в ЦАР

Разплитане на скандала