Говорителят на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки заяви пред РБК-Украйна, че руският президент Владимир Путин разбира, че войната в Украйна ще бъде война на изтощение.

"Путин има собствена цел за себе си и се движи плавно към нея. Той прави исторически паралели с Руската империя, с Петър Велики, който повежда Русия към Европа. Той вече говори за войната на Русия с Швеция, продължила 21 години. Така че той вече осъзнава, че тази война, която започна, няма да приключи за две седмици, както искаше. Той разбира, че това ще бъде война на изтощение, както и ние я разбираме. Планът му е да завземе нашите територии стъпка по стъпка и след това да прави нещо с тях", казва Скибицки в интервюто.

Припомняме ви, че и британският премиер Борис Джонсън заяви, че Путин не иска преговори, а възнамерява да направи "нов Грозни" в големите украински градове.

Според него скоро няма да има нито преврат, нито промяна в позицията на руския президент: "Поне не и до края на тази година."

Припомняме и че преди месец руската армия започна битката за Донбас. 

Целта на Кремъл остава контрол над цялата територия на Донецк и Луганск, както и втората - Херсонска област. Военното разузнаване посочва една важна дата - 11 септември, когато в Русия ще се гласува и на тази дата могат да бъдат повдигнати въпроси за "референдуми" или други мерки за присъединяване на окупираните територии към Русия, за създаване на квазидържавни образувания като "Херсонската народна република" или за обединяването им с Крим.

"В момента върху всичко това работят политическите технолози на Руската федерация, активно се изучават нашите територии, социалната ситуация и какво да се прави с тях като цяло - да се интегрират или да не се интегрират. Това е дилема. Но първата дата е 11 септември."

ISW: След падането на Северодонецк идва ред на Лисичанск

ISW: След падането на Северодонецк идва ред на Лисичанск

Расте съпротивата срещу окупаторите в Херсон

Следващата възможна дата, която в момента активно се обсъжда, е 30 декември, обяснява Скибицки, когато ще се навършат 100 години от създаването на Съветския съюз. Но по-нататъшното развитие на събитията ще зависи от това доколко ще успеят и доколко ще им попречим да осъществят плановете си.

"Всичко ще зависи от здравословното му състояние. Но това е и въпрос на 2-3 години. Следователно времето е в ръцете на обитателите на Кремъл и те разбират това. Дори ако вземем предвид населението, ресурсите на Руската федерация са много повече", добави Скибицки.

Според него заплахата от страна на Беларус остава висока, доколкото съюзникът на Владимир Путин, е предоставил територията си за разполагане на военни сили и съоръжения. Факт е, че на територията на Беларус все още има руско военно присъствие. На първо място това е авиационният компонент. Става дума за самолетите Су-34 и Су-30, има едно подразделение на ракетната система "Искандер", което периодично се придвижва към границата с Украйна. В началото на войната именно тези подразделения нанесоха удари по украинските територии и вероятността отново да бъдат задействани остава висока. Още преди началото на войната бяха разположени комплексите С-400, влязоха С-300.

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Житомир, Яворов, Днепър

Интервюто на Вадим Скибицки излиза в деня, в който украинските военни съобщиха за масиран обстрел по градове както в Западна, така и в Централна Украйна. 24 ракети пък са изстреляни по Житомирска област със самолети, които са дошли от територията на Беларус.