Институтът за изследвания на войната (ISW), базиран във Вашингтон, публикува нова карта на ситуацията край град Лиман в Донецка област, който украинските въоръжени сили се опитват да деокупират. От няколко седмици тук се водят активни боеве, а според оценката на ситуацията на фронта най-горещата му точка е именно край град Лиман в Донецка област. Руските сили обявиха превземането на Лиман в края на май месец.

Според картата украинските войски почти са обкръжили Лиман, а голямата руска група, която действа там, рискува да се окаже в капан. ISW отбелязва и че и руските военни блогъри прогнозират скорошен разгром на руската групировка в Лиман.

Снабдяването на руската армия в Лиман вече може да се осъществява само по тесен коридор през село Торское, което вече е обстрелвано от украинските военни.

Британското разузнаване: Украйна активизира офанзивата, Русия укрепва отбраната

Британското разузнаване: Украйна активизира офанзивата, Русия укрепва отбраната

Зад атаките срещу Бахмут стои политически натиск

Украинските въоръжени сили са напреднали югоизточно от село Колодеси и се сражават в покрайнините на Торское, което е само на 12 км от Лиман.

Освен това украинските военни са пробили руските линии край Ямпил, близо до Торское, и сега започват настъпление и от югозапад, се казва в доклада, който се позовава на руски блогъри.

"Падането на Лиман вероятно ще има много сериозни последици за руската групировка в северната част на Донецка област и в западната част на Луганска област", заявят американските експерти. Това би застрашило руските позиции по западната граница на Луганска област и в района на Северодонецк и Лисичанск.

Освен това ISW посочва, че едно падане на Лиман отново би било изненада, тъй като "руското военно ръководство не е успяло да създаде информационни условия за едно такова потенциално неминуемо поражение на Руската федерация".

"Руското министерство на отбраната не е говорило за последните руски загуби в района на Лиман и не е било подготвено за падането на този сектор от фронта, което вероятно ще влоши и без това ниския морал", се казва в резюмето.

ISW припомня, че подобна ситуация се разви преди голямото поражение на руската групировка в Харковска област, което доведе до паника сред руските военнослужещи в цялото източно направление.

Анализаторите добавят, че "бъдещите украински успехи в критичните райони на Донецка и Луганска област могат да засилят разделението между руските националисти и военното ръководство, както и между руските войски и техните командири".

ISW: Кремъл може и да не бърза с анексирането

ISW: Кремъл може и да не бърза с анексирането

PR ефектът от анексирането ще бъде почти нулев