Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че руската армия е утроила броя на атаките на фронта. Той e заявил той в телефонен разговор с командващия силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

"Обсъдихме ситуацията на фронта. Положението е напрегнато, но остава под контрол", написа по-късно Залужний в канала си в Telegram. "Врагът е утроил интензивността на бойните действия в някои части на фронта - до 80 атаки дневно. Благодарение на смелостта и уменията на нашите войници удържаме позициите си."

US експерт: Тежки сражения се водят за Херсон

US експерт: Тежки сражения се водят за Херсон

Кремъл не е готов да изостави града

Залужний е обърнал внимание и на проблема с ракетните атаки на руската армия и използването на ударни безпилотни самолети. "Нашите партньори разбират необходимостта от снабдяване на Украйна със системи за противоракетна и противовъздушна отбрана и полагат значителни усилия за това", казва Залужний.

През последните седмици руските войски са възобновили атаките в Донецка област - по данни на Генералния щаб на ВСУ те напредват в три посоки. Наред с други неща, това се улеснява от изпращането на мобилизирани руски военни на фронта.

В същото време украинските военни продължават да изтласкват позициите на руската армия в други региони, включително Херсонска област, но настъплението им се забавя, включително и поради трудностите от сезона.

ISW: Русия изпитва трудности с доставките на тежка военна техника

ISW: Русия изпитва трудности с доставките на тежка военна техника

Кремъл търси помощ от Беларус

Началникът на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко пише, че в нощта срещу петък украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили осем дрона камикадзе "Шакед-136" над Днепропетровска област. Всички те са били застреляни към района на Никопол, разположен в близост до окупираните от Русия атомни електроцентрали Енергодар и Запорожие.

В днешния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна американският институт за изследване на войната (ISW) пише, че руснаците продължават да изтеглят части и институции от Херсон, но все още не е ясно дали възнамеряват да напуснат Херсон без бой или ще водят борба за него.

От една страна, разсъждава ISW, доказателствата за евакуация продължават да се трупат и се позовава на Кирил Стремусов, заместник-началник на окупационната администрация на Херсонска област, който се счита за надежден източник и думите му, че руските части "най-вероятно" ще напуснат от десния, западен бряг.

"Преместването на окупационния орган в Херсонска област може да означава, че руските сили се готвят да напуснат Херсон, но може и да означава, че подготвят условия за бойни действия в града", пишат анализаторите на ISW. Най-добрият показател за намеренията на руснаците остава разполагането на десантните войски.

Те обясняват, че на десния бряг остават десантчици и морски пехотинци, освен това руснаците преместват там нови части и изграждат укрепления северозападно от Херсон.