Майкъл Кофман, директор на руската програма на Центъра за военноморски анализи на САЩ, който неотдавна посети Украйна, оцени перспективите на войната в Twitter: "Общото впечатление е, че Украйна печели и моралът остава висок, но както при всяка военна операция, има проблеми в близък план, които е трудно да се видят отдалеч, коментира руската служба на Би Би Си.

Украинските военни, с които Кофман разговаря (той е един от основните западни военни анализатори, които пишат за тази война), са изпълнени с увереност, че до края на годината ще успеят да изтласкат руската армия от Херсон.

В същото време самият експерт се съмнява, че руската армия ще напусне Херсон без никаква съпротива. Той смята, че руските военни може да използват новомобилизирани войски за защита на града и да изтеглят оттам най-боеспособните части, за да ги запазят.

Русия се подготвя да изтегли артилерията си от Херсон

Русия се подготвя да изтегли артилерията си от Херсон

Ситуацията на фронта

"Там се водят тежки сражения", пише Кофман за ситуацията в Херсон. - Въпреки ограничените доставки, не изглежда руските войски да са изчерпали боеприпасите си."

Според Кофман превземането на Херсон ще доближи украинските артилеристи до комуникациите, водещи към Крим, но също така ще намали фронтовата линия, която руската армия трябва да поддържа. Освен това тя ще увеличи концентрацията на руските войски и ще създаде естествена преграда за врага под формата на водна бариера.

Въпреки това Кофман смята, че е малко вероятно войната да стихне през зимата, дори ако някои настъпателни операции са възпрепятствани от метеорологичните условия. А украинската страна вероятно ще успее да се възползва от предимството си.

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Крим ще бъде освободен с военни средства догодина, убеден той

Според него Русия ще продължи да обстрелва Украйна, което ще доведе до нови прекъсвания на електрозахранването и необходимост от пестене на електроенергия. И макар че украинците се справят и решимостта им само нараства, с течение на времето броят на ударите може да има отрицателно въздействие върху ситуацията в Украйна.

Досега Кофман не е бил склонен да приема сериозно заплахата от ново нахлуване от Беларус. Той обаче признава, че ако концентрацията на руски войски там продължи и те получат тежко оборудване, ситуацията може да се промени.

Той също така смята, че след 3-4 месеца на фронта ще започне да се усеща истинският ефект от руската мобилизация, което може да удължи войната и да затрудни настъпващите украински войски, но Киев със сигурност отчита и този фактор.

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да използва "мръсна бомба"

Военният анализатор посочва също, че Русия вероятно ще прибегне до отбранителна стратегия през зимата с надеждата, че през това време армията ще успее да се възстанови от мобилизацията, да активира оборудването от складовете и да получи нови боеприпаси, включително от Северна Корея.

Що се отнася до Украйна, нейната задача, според Кофман, ще бъде да попречи на руската армия да се прегрупира и да се подготви за лятната кампания. По този начин тя трябва да изгради собствени сили и най-накрая да се сдобие с всички системи за противовъздушна отбрана, за да защити ключова инфраструктура от руски удари.