Украйна не иска да бъде въвличана в политическите битки на САЩ. Това обяви украинският външен министър, цитиран от "Асошиейтед прес".

Телефонен разговор на 25 юли, в който американският президент Доналд Тръмп притиска украинския си колега Володимир Зеленски да разследва сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който към момента е фаворит за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г., предизвика започване на разследване на Конгреса за импийчмънт на Тръмп.

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

Както и ролята на Украйна в американските президентските избори

Главният прокурор на Украйна заяви в петък, че кабинетът му разглежда няколко казуса, свързани със собственика на газова компания, в която синът на Байдън е бил член на борда на директорите, но отбеляза, че не разполагал с никакви доказателства за нарушения от страна на Байдън.

Украинският първи дипломат Вадим Пристайко подчерта, че прокурорите действали независимо и правителството нямало работа да се намесва в разследването.

"Последното нещо, което искаме, е да бъдем въвлечени във вътрешната политика на САЩ", посочи той по време на пресконференция след разговори с латвийския си колега, допълвайки: "Това би било наистина вредно за нас."

Втори американски разузнавач разказа детайли от разговора Тръмп-Зеленски

Втори американски разузнавач разказа детайли от разговора Тръмп-Зеленски

Тръмп настоявал Украйна да разследва сина на Джо Байдън

Публикуването на стенограмата от разговора с Тръмп нащърби образа на Зеленски, комик без предишен политически опит, който беше избран с огромно мнозинство през април, след като обеща да сложи край на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна и да поведе борба с повсеместната корупция по властовите етажи в Киев.

Във внимателен балансиращ акт украинският държавен глава многократно отрече, че е бил подложен на натиск от Тръмп, като подчертава, че украинските прокурори разглеждат минали криминални дела и биха могли да си сътрудничат с колегите си в САЩ в очевиден опит да остане в добри отношения с Белия дом.

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Президентът прехвърли отговорността на енергийния министър на САЩ