Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви какво ще се случи, ако ВСУ не получи оръжие от Запада през следващите няколко месеца.

Данилов заяви, че нещата ще се усложнят, ако партньорите не дадат оръжие в обозримо бъдеще.

"Имаме нужда от оръжия, оръжия, оръжия", заявява Данилов. Репликата му напомня станалия известен отговор на президента Зеленски в първите дни от нападението на Русия, когато на предложения от Запада да му предоставят транспорт за напускане на Украйна, украинецът отговаря, че не му трябва превоз, а муниции.

И Данилов предупреди, че веригата от оръжейни доставки за Русия от Иран и Северна Корея е предизвикала "някои" промени на бойното поле. Затова, ако Западът не реагира с подобна подкрепа, "ситуацията наистина ще се усложни". Тя вече е сложна, а и по принцип никога не е била лесна, подчертава той. "Ако някой си мисли, че ситуацията е лесна, това са хора, които не разбират от война", заяви секретарят на Националния съвет.

В същото време Данилов уточнява, че Украйна в никакъв случай няма да спре и ще продължи да защитава териториите си, тъй като няма друга алтернатива. Данилов е убеден, че САЩ скоро ще одобрят необходимия пакет от помощ за Украйна, тъй като на карта са поставени няколко въпроса: независимостта, имиджът на Запада и неговото единство.

"Надяваме се, че партньорите ще осъзнаят, че нашата независимост е под заплаха, както и имиджът, доверието и единството на целия Запад...", обобщи той.

План Б на Запада: През НАТО да минават оръжейните доставки за Украйна

План Б на Запада: През НАТО да минават оръжейните доставки за Украйна

Ханделсблат пише за варианта, ако Тръмп спечели изборите в САЩ

По-рано ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия заяви, че Украйна ще може да устои два месеца с вътрешни ресурси, ако САЩ се забавят с помощта.

Той също така изрази увереност, че САЩ скоро ще одобрят помощта.

На 9 февруари Вашингтон направи вече първата стъпка за това - Сенатът гласува в подкрепа на разглеждането на пакета за финансиране, като сега той трябва да бъде разгледан и от горната камара в Конгреса.

Конгресмени, републиканци и демократи уверяват Киев, че ще получи помощ

Конгресмени, републиканци и демократи уверяват Киев, че ще получи помощ

Делегация от членове на Конгреса на САЩ пристигна в Киев в петък