Украински и руски официални лица коментират перспективите за бъдеща размяна на военнопленници след катастрофата на Ил-76 в Белгородска област. Според руското министерство на отбраната на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници. Украйна все още не е потвърдила тази информация, съобщава Би Би Си.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че не може да предвиди дали Русия ще се съгласи да размени военнопленници, но Киев ще направи всичко възможно да продължи да връща у дома украински граждани, задържани в Руската федерация.

Той не коментира неуспешния обмен предишния ден, но добави, че "голям екип от Координационния щаб за военнопленниците непрекъснато върши цялата работа, за да гарантира, че обменът се осъществява. Но не забравяйте с кого се опитваме да се договорим - с Руската федерация. Хем коварно воюват срещу нас, хем коварно преговарят" (цитат от Украинская правда).

Комисарят подчерта, че според Женевската конвенция страната, която ги държи в плен, носи пълна отговорност за живота и здравето на военнопленниците.

"Русия трябваше да информира представителите на Международния червен кръст, че ще транспортират военнопленници и по този начин се извършва цялата правна работа, за да се осигурят прилични транспортни условия, както и безопасност по време на превоза"

Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов обяви готовността на Русия да продължи обмена. "Не можем да изоставим нашите момчета и затова ще говорим дори с дявола, ще работим дори с нечистите, но трябва да измъкнем нашите момчета, нямаме друг избор... Ще говорим, като вземем предвид всички реалности, всички събития и разбирането за това с кого си имаме работа", каза Картаполов пред репортери (цитиран от Интерфакс).

В същото време Кремъл беше по-малко оптимистичен тази сутрин. "Никой не може да Ви каже как това ще се отрази на перспективите за удължаване на този процес (размяната на военнопленници)", каза президентският говорител Дмитрий Песков.

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Песков препрати репортерите за въпроси към администрацията на Володимир Зеленски