Украйна настоява Русия да върне повече от 4000 сираци, които са били незаконно депортирани. Това съобщи по време на посещението си в Запорожие вицепремиерът, министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук, цитирана от УНИАН.

"Русия умишлено замъглява фокуса на медиите, фокуса на обществото, като нарича всички деца евакуирани, казвайки, че са ни направили голяма услуга, като са ни взели децата, че това е, казват те, хуманитарна мисия, това е тяхно добро отношение и спасение. Това не е така. Това е престъпление,това е депортиране,това е акт на геноцид срещу украинските деца. Обърнахме се към Русия с писмен списък на децата сираци,които изискваме Реално 4396 имена на нашите деца", каза министърът.

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани

Според нея Украйна е готова да сътрудничи с всички международни организации по въпроса за връщането на отвлечените украински деца. Верещук отбеляза, че нашите служби са готови да вземат нашите депортирани деца във всяка страна.

"Във всяка държава от ЕС, където ще ни ги предадат на границата с Русия чрез посредничеството или на УНИЦЕФ, или на Международния комитет на Червения кръст, чрез други международни организации, които са готови да заминат и да вземат нашите деца. Ние настояваме всички деца да бъдат върнати, "защото всички деца имат законен представител. Държавата, която е законен представител на такива деца, е готова да поеме отговорността за техния живот и комфортния им престой", заключи тя.

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Украйна изчислява, че близо 20 000 украинчета са незаконно депортирани в Русия

По последни данни Украйна вече знае за 19 514 украински деца, незаконно депортирани в Русия.

Комисарят на президента на Украйна по правата на детето Дария Герасимчук смята, че Руската федерация отвлича украински деца, за да попълни своята нация и да ги направи руснаци.