Представителят на Киев на изслушване в Хага Елена Зеркал иска да се позволи на Украйна да добива газ в Черно море, съобщава "РИА Новости".

Тя допълва, че Москва е лишила Киев от достъп до петрол и газ в Черно море, а от пролетта на 2014 г. добива "повече от девет милиарда кубически метра природен газ" в тази област.

"Междувременно нашето правителство се опитва да осигури енергийна независимост, като развива вътрешното производство на природен газ. Необходимият обем - от пет до шест милиарда кубически метра годишно - може да бъде покрит от нашите ресурси в Черно море", допълва тя.

Освен това украинската страна отхвърля възраженията на Русия по отношение на юрисдикцията на Международния съд.

Според Зеркал, Керченският проток е международен, а украинският суверенитет в Крим не подлежи на съмнение.

Русия настоя арбитраж да отхвърли дело за Крим, заведено от Украйна

Русия настоя арбитраж да отхвърли дело за Крим, заведено от Украйна

Делото е свързано права за риболов и добиване на полезни изкопаеми във водите около Крим

На 10-14 юни в Хага се провеждат изслушвания в рамките на производствата, предприети от Украйна срещу Русия през 2016 г. въз основа на Конвенцията на ООН по морско право.

По-специално, твърдението се отнася до правата на Киев за минерални и живи ресурси в Черно и Азовско море, навигация в Керченския проток, защита на околната морска среда и подводно културно наследство. Украйна иска да спре нарушаването на правата и да бъде компенсирана за нанесените й вредите.

Вчера посланикът на руското външно министерство Дмитрий Лобач заяви на изслушването в Хага, че твърденията на Киев са несъстоятелни и трябва да бъдат отхвърлени, защото са извън юрисдикцията на международния арбитраж. Той подчертава, че трибуналът няма право да разглежда въпроси за териториалната собственост на земята, включително на Кримския полуостров.

Руското външно министерство също смята, че Украйна се обръща към арбитража не да разрешава спор за тълкуването или прилагането на конвенцията за морското право, а с надеждата да постигне "правно" признаване на нейния "суверенитет над Крим".

В началото на месеца, Русия обвини Украйна в злонамерено използване на международните механизми с политически цели  за разрешаване на спорове.

Русия отхвърля иск на Украйна в съда на ООН за подкрепа на сепаратисти

Русия отхвърля иск на Украйна в съда на ООН за подкрепа на сепаратисти

Международният съд няма юрисдикция, както и за сваления полет MH17