Командването на Въоръжените сили на Украйна съобщи името на украинеца, чийто видеозапис от стрелбата се разпространи в интернет. По данни на военните той е военнослужещ от 30-та механизирана бригада, Тимофей Шадура, роден през 1982 г. Той е в неизвестност от 3 февруари 2023 г. след сражения северно от Бахмут.

"Тялото на нашия военнослужещ се намира на временно окупирана територия. Окончателното потвърждение на самоличността ще бъде установено след връщането на тялото и съответните експертизи", се казва в изявлението на командването.

"Отмъщението за нашия герой ще бъде неудържимо", обещават от командването на въоръжените сили на Украйна.

На 6 март блогъри и канали в Telegram публикуваха видео, в което се вижда мъж във военна униформа, чието лице е покрито. Той стои в гората и пуши. Глас зад кадър казва: "Свалете го" и камерата се издига нагоре. Войникът казва: "Слава на Украйна!", след което е прострелян и пада. Гласът зад кадър ругае на руски език след това.

Все още не е известно къде и кога е направен записът. Не е ясно и кой е извършил клането. Украинската страна е сигурна, че са го направили руснаците.

Видеото влезе и в ежедневното обръщение на президента Володимир Зеленски на 6 март.

"Днес се появи видео, на което окупаторите брутално убиват войник, който смело казва в очите им: "Слава на Украйна!" Искам всички заедно да отговорим на неговите думи: "Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!". И ние ще намерим убийците", обърна се Володимир Зеленски към украинците вечерта на 6 март.

Според украинските средства за масова информация в момента се взема решение за присъждане на званието Герой на Украйна на загиналия.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак написа в Туитър: "Убийството на пленника е поредното военно престъпление от страна на руснаците. Това е елемент от целенасочената политика на терор, избелена от кремълската пропаганда с мита за "нацистите". За всяко подобно военно престъпление ще има възмездие. Никой няма да може да се скрие от него. Ще намерим всички."

Ермак не споменава видеото и не посочва, че коментарът се отнася за него.

Украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец съобщи, че е изпратил видеото на колеги омбудсмани и на международни партньори, като потвърждение на поредното военно престъпление от страна на Русия.

Застрелването на военнопленника е нарушение на Женевската конвенция.

Главното следствено управление на Службата за сигурност на Украйна е регистрирало наказателно производство по част 2 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна (нарушаване на законите и обичаите на войната).

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Туитър, че новият случай трябва да бъде разгледан от Международния наказателен съд.

"Ужасяващо видео на невъоръжен украински военнопленник, екзекутиран от руски войски само за това, че е казал "Слава на Украйна". Още едно доказателство, че тази война е геноцид. Наложително е прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан да започне незабавно разследване на това ужасяващо военно престъпление. Извършителите трябва да бъдат изправени пред съда", настоява Кулеба.

Руските официални лица все още не са коментирали видеото.

Това не е първият случай, в който подобни кадри се появяват от двете страни.

"Екзекутиран" боец от "Вагнер" се появи невредим в ново видео

"Екзекутиран" боец от "Вагнер" се появи невредим в ново видео

Привидната му екзекуция беше показана по-рано тази седмица

През април 2022 г. в интернет се появи видеозапис на убийството на руски военнопленник край Киев. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви тогава пред Би Би Си, че подобни инциденти изискват ясно разследване, преди да бъдат изяснени мотивите и обстоятелствата.

През ноември се появиха кадри от стрелбата по трима руски военнослужещи в Луганска област. Руското министерство на отбраната заяви, че става въпрос за "масово убийство". Украинските власти обещаха да разследват инцидента.

Украински военнослужещи, завърнали се от руски плен, също разказаха за жестокото отношение към военнопленниците.

Журналистът Юрий Бутусов обаче твърди, че загиналият е друг човек, военнослужещ от 163-и батальон на Нижинската териториална отбрана. Според Бутусов той е разпознат във видеото от свои колеги военнослужещи. Тялото му е било докарано у дома още през февруари. Сега вероятно ще бъде извършена ексхумация, за да се изяснят обстоятелствата на смъртта му.

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

Русия е извършвала изтезанията "сравнително систематично"