Украйна каза на критиците на темпото на нейната тримесечна контраофанзива да "мълчат" в четвъртък, най-резкият сигнал досега за разочарованието на Киев от изтичането на информация от западни официални лица, които казват, че нейните сили напредват твърде бавно, предава "Ройтерс".

Откакто стартира много нейната контраофанзива, използвайки много милиарди долари западно военно оборудване, Украйна си възвърна повече от дузина села, но все още не е пробила основната отбрана на Русия.

Истории в New York Times, Washington Post и други новинарски организации миналата седмица цитираха американски и други западни служители, които предполагат, че офанзивата не отговаря на очакванията. Някои критикуваха стратегията на Украйна, включително я обвиняваха, че е съсредоточила силите си на грешни места.

Москва казва, че украинската кампания вече се е провалила. Украински командири казват, че се движат бавно нарочно, влошавайки отбраната и логистиката на Русия, за да намалят загубите, преди да атакуват с пълна сила.

Кулеба: Украйна ще направи всичко по силите си да заглуши призивите за "преговори"

Кулеба: Украйна ще направи всичко по силите си да заглуши призивите за "преговори"

Той също така смята, че предстоят голям брой трудни международни срещи на върха

"Да критикуваш бавното темпо на контраофанзивата е равносилно на... плюене в лицето на украинския войник, който жертва живота си всеки ден, придвижвайки се напред и освобождавайки един километър след друг украинска земя", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба репортери в четвъртък.

"Бих препоръчал на всички критици да млъкнат, да дойдат в Украйна и да се опитат сами да освободят един квадратен сантиметър", каза той на среща на външните министри на ЕС в Испания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред CNN, че украинските командири надминават очакванията отново и отново.

"Украинците надминават очакванията отново и отново", каза той. "Трябва да им вярваме. Съветваме, помагаме, подкрепяме. Но... украинците са тези, които трябва да вземат тези решения."

Зеленски: Войната може да завърши още тази година

Зеленски: Войната може да завърши още тази година

Всичко зависи от няколко фактора