Украйна може да се откаже от членството в НАТО, за да избегне война с Русия, заяви украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко. Това съобщават от Агенция "Ройтерс". Това би била голяма отстъпка пред Москва, която продължава да трупа войски по границата.

Посланик Вадим Пристайко заяви, че Украйна е готова да прояви гъвкавост по отношение на присъединяването си към НАТО, ако такъв акт би запалил война.

Пристайко добави, че Украйна може да се откаже от членство в НАТО, особено ако продължи натиска и изнудването за взимането на това решение.

Украйна не е член на НАТО, но още от 2008 година има обещанието, че един ден ще може да се присъедини. Това би отвело Алианса, оглавяван от САЩ, до руската граница.

Зеленски покани Байдън в Киев

Зеленски покани Байдън в Киев

Инициатива на Украйна

Путин обяви, че затягащите се връзки между Украйна и Запада, могат да направят Украйна отправна точка за ракетите на НАТО, насочени срещу Русия. Той добави, че Русия трябва да начертае червени линии, за да не допусне това да се случи.

Русия е струпала по границата около 100000 души и тежко въоръжение през последните седмици. САЩ и НАТО предупреждават, че всеки момент може да започне инвазия.

Русия отрича да планира нападение. Оправдава струпаните войски с военни учения. Русия настоява за писмено потвърждение, че НАТО няма да разширява източния си фланг. От алианса отхвърлиха категорично тези искания.

От Белия дом уведомиха, че Джо Байдън е провел разговор с Володимир Зеленски в неделя. Двамата са постигнали съгласие да продължат усилията за дипломатическо решаване на кризата.

Американски служители от ОССЕ се изтеглят от Източна Украйна

Американски служители от ОССЕ се изтеглят от Източна Украйна

Москва обвини Западните сили, че разпространяват лъжи, с които прикриват собствените си актове на агресия.