Американските служители от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) започват да се изтеглят от Донецка област в Източна Украйна, съобщава агенция Ройтерс. Причината е заплахата от евентуално руско нападение.

От ОССЕ не коментираха случая.

САЩ и неговите съюзници призоваха своите граждани да напуснат Украйна, за да избегнат руската инвазия и евентуален въздушен удар, който според Вашингтон може да се очаква всеки момент.

Москва обвини Западните сили, че разпространяват лъжи, с които прикриват собствените си актове на агресия.

САЩ и ЕС споделиха готовност за отвръщане на удара, докато Кремъл се опитва да засили влиянието си в Европа след "студената война". Съюзниците от НАТО определят отказа на Русия за дипломатическо решение на кризата за неуважителен.

САЩ очакват Русия да нахлуе в Украйна по всяко време

САЩ очакват Русия да нахлуе в Украйна по всяко време

Според Блинкън това може да се случи и по време на Олимпиадата в Пекин

Русия е ступала около 100000 военни в близост до украинската граница, но отрича да планира нападение.

Според американските служби, докато се оказва натиск за дипломатическо решение, Русия може да нападне още преди приключването на зимните олимпийски игри в Пекин и да се опитат да превземат Киев и други големи градове.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди американските граждани в Украйна да не очакват военните да ги евакуират. Той ги посъветва да напуснат страната до 48 часа. Съливан добави, че напрежението се покачва, докато Русия продължава да трупа войски по границата. Според него инвазията може да започне всеки момент.

По думите му ако руската армия нахлуе, то атаката ще започне с въздушни удари. Това би довело до смъртта на много цивилни, без значение от тяхната националност.

Русия обидена от "неуважителния отговор" на ЕС и НАТО за сигурността

Русия обидена от "неуважителния отговор" на ЕС и НАТО за сигурността

Вместо индивидуален отговор от всяка страна членка получила съвместна позиция

Австралия и Нова Зеландия са поредните държави, които призоваха техните граждани и дипломати да напуснат страната. Преди това същото сториха Великобритания, Япония, Латвия, Норвегия и Холандия.

Русия иска гаранции от Запада. Сред исканията са да няма разположени ракети в близост до руската граница, Украйна да не стане част от НАТО и да се намалят силите на алианса в Европа. Западните сили не могат да приемат всички искания, но са склонни на диалог относно разполагането на сили и оръжие в региона.

След брифинга на Съливан в Белия дом, Руския посланик в ООН Дмитри Полянски се присмя на коментарите му.

"Някои хора смятаха, че породената от САЩ истерия ще намалее", пише той в Туитър. "Но плашенето и всяването на паника продължават с пълна сила. Нашите войски са все още на наша територия. Вече се чудим дали САЩ няма да нападне Украйна. Все някой трябва да го направи след тази паническа кампания".

ЕС и НАТО изпратиха общо предложение до Русия в опит да се намали напрежението и да се реши кризата по дипломатически натиск. Русия от своя страна обяви, че очаква индивидуален отговор от всяка страна. Тя приема общите предложения като политическа незрялост и неуважение.

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Това е първият им директен контакт от края на декември