През деня ВВС на Украйна нанесоха 20 удара по руските войски. Унищожени са оръжия и военна техника, както и позиции на ПВО. Украинските ракетно-артилерийски подразделения нанесоха удари по три района с жива сила, групи от въоръжение и военна техника, склад за боеприпаси и още три важни военни обекта.

Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 2 ноември, публикуван във Facebook и цитиран от "Укринформ".

Противникът се опитва да задържи временно завзетите територии, съсредоточава усилията си върху сдържането на действията на Силите за отбрана в определени направления. Русия води настъпателни действия в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавловка, отбелязва Киев.

Руснаците обстрелват подразделенията на Силите за отбрана по линията на съприкосновение, укрепват линиите в определени направления, водят разузнаване от въздуха, продължават да нанасят удари върху критична инфраструктура и къщи на цивилни в нарушение на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната.

Русия задържала "украински саботьор", подготвящ удар срещу електропровод в Крим

Русия задържала "украински саботьор", подготвящ удар срещу електропровод в Крим

Според ФСБ мъжът е бил вербуван от украинското разузнаване

През денонощието противникът е нанесъл един ракетен удар, 12 въздушни удара и над 25 стрелби с РСЗО.

През нощта врагът отново атакува украински инфраструктурни обекти с ракети и ирански бойни безпилотни летателни апарати Шахед-136 в районите на повече от 15 населени места, включително Кременчук в Полтавска област, Въгледар и Водяне в Донецка област и Смила в Черкаска област.

Изреждат се детайлно и ходовете на армиите в различните части на Украйна. 

Във волинското и полиското направление ситуацията не се е променила съществено. Беларус продължава да подкрепя въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна. Все още съществува заплаха от нови удари и използване на бойни дронове от територията на Беларус.

В Сиверско направление руснаците стреляха с минохвъргачки и тръбна артилерия по районите на селата Хей и Сенкивка в Черниговска област.

В Слобожанско направление с минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани районите на населените места Вовчанск, Хатище, Гълбока, Дворично, Козача Лопан и Красне.

В купянска и лиманска посока с минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани районите на Берестово, Грековка, Зарично, Надия и Невске.

В посока Бахмут танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани по районите на Бахмут, Бахмутске, Билохоривка, Ивангад, Майорск, Роздоливка, Опитне и Соледар.

В посока Авдиевка с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са били обстрелвани районите на населените места Авдиевка, Водяне, Красногоровка, Маринка, Невелске, Новомихайловка и Първомайске.

В новопавловско направление танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани по районите на Велика Новосилка, Времивка, Въгледар, Микилске, Павливка и Пречистовка.

В Запорожка посока танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са стреляни по районите Билохиря, Гуляйполе, Камянске, Мала Токмачка, Новопол, Новосилка, Орихов и Щербаки.

В посока Южен Бук под вражески обстрел попаднаха районите на над 15 населени места по линията на съприкосновение.

Американското разузнаване: Руските генерали са обсъждали използването на ядрено оръжие в Украйна

Американското разузнаване: Руските генерали са обсъждали използването на ядрено оръжие в Украйна

Путин не бил участвал в подобни дискусии

Продължава така наречената евакуация на местните жители от временно окупираните територии на Херсонска област.

По-специално, цивилното население се евакуира от някои населени места в лявата част. Окупационната власт даде на жителите на Нова Збуривка три дни да напуснат окупираната територия дълбоко в окупираната територия или в Руската федерация сами.

Населението е предупредено, че "евакуацията" ще бъде задължителна от 5 ноември.

Припомняме, че Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви в края на октомври, че операцията по освобождаването на Херсон може да приключи преди края на ноември.