През последното денонощие украинските военновъздушни сили са нанесли шест удара по групите на противника и един по позициите на системите за противовъздушна отбрана. Изявлението направи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

Украинските ракетни и артилерийски подразделения поразиха две руски групи личен състав и военна техника и един команден пункт.

"Между 12:40 ч. и 14:30 ч. противникът нанесе масирана ракетна атака. По предварителни данни са изстреляни около 20 ракети. Част от тях не успяха да достигнат Украйна и паднаха на територията на Русия, но тази информация трябва да бъде проверена, се казва в доклада.

Силите и подразделенията на ПВО на Украйна унищожиха 12 крилати ракети на противника в райони на Киев, Житомир и Хмелницки. В района на Киев беше свален руският безпилотен летателен апарат (БПЛА) "Орлан-10", който извършваше въздушно разузнаване по време на ракетната атака, за да разкрие позициите на системата за ПВО на Украйна.

Освен това руските войски са открили огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) 12 пъти през последния ден, а именно по гражданска инфраструктура в района на Донецк и района на Херсон.

Шмигал: Енергийната система на Украйна остава стабилна

Шмигал: Енергийната система на Украйна остава стабилна

Въпреки последната ракетна атака на Русия

Според Генералния щаб заплахата от ракетни и въздушни удари на Русия продължава да съществува над цяла Украйна.

В Лиманското и Бахмутското направление руските войски продължават настъпателните действия. В посоките Купянск и Авдиевка руските нашественици правят опити да подобрят тактическата си позиция.

Във Волинското, Полиското, Сиверското и Слобожанското направление няма признаци за образуване на настъпателни групировки на противника.

В Сиверско и Слобожанско направление руските войски нанесоха артилерийски и минометни удари по Ходине, Атинске, Велика Рибица, Запсилие и Рясне в Сумска област, както и по Уди, Стрилеча, Алисивка, Красне, Старица, Хатище, Вовчанск, Тернова в района на Харков. и Катериновка.

В купянското направление врагът нанесе удари по Лозова първа, Западно, Масютивка, Токаровка, Купянск и Орлянско в Харковска област, както и по Новоселивско, Стелмаховка и Андриевка в Луганска област.

В Лиманско направление руските окупанти откриха огън по Площанка, Макеевка, Невске и Диброва в Луганска област, както и по Червонопопивка, Терни и Торске в Донецка област.

В Бахмутско направление над 20 населени места попаднаха под вражески обстрел, включително Спирне, Соледар, Бахмутске, Бахмут, Константиновка, Курдимовка, Майорск и Ню Йорк в Донецка област.

В посока Авдиевка руските войски са обстрелвали Веселе, Авдиевка, Невелско, Маринка, Красногоровка и Новомихайловка в района на Донецк.

В новопавловското направление руските окупатори нанесоха удари по Времивка, Велика Новосилка, Пречистовка, Въгледар и Микилске в Донецка област.

В Запорожка посока руските войски използваха танкове, минохвъргачки и оръдия, за да атакуват над 15 населени места, включително Олхивске, Хуляйполе, Степове, Чаривне и Дорожнянка в Запорожка област.

В Херсонско направление руските окупатори атакуваха гражданска инфраструктура в Антоновка, Токаривка, Николаевка и Херсон.

По време на новогодишните празници руснаците засилиха административните и полицейски мерки в някои населени места във временно окупираните райони. По-специално, между 31 декември 2022 г. и 6 януари 2023 г. на местните жители е забранено да излизат от град Хеническ в Херсонска област, както и от съседните села.

Новогодишно 20 ракети летели по Украйна, засега

Новогодишно 20 ракети летели по Украйна, засега

Десетки души са ранени

Руските войски включват цивилни граждани в изграждането на инженерни прегради във временно окупираните райони в региони като Донецк, Луганск и Херсон.