Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams от бойното поле, съобщава "Укринформ". 

Съобщенията за предполагаемо изтегляне на доставените от САЩ танкове от фронтовите линии поради заплаха от руски безпилотни самолети са неверни.

Това съобщава 47-а отделна механизирана бригада на Украйна в приложението за съобщения Telegram.

"Танковете работят перфектно на бойното поле и определено няма да скрием от врага нещо, което обикновено ги принуждава да се крият. Още повече, че няма да оставим нашата пехота без такава мощна огнева подкрепа", уверява бригадата.

В същото време украинските военни заявиха, че няма да коментират публично защо, къде и какво украинските въоръжени сили използват на бойното поле.

От бригадата призоваха всички да се доверяват само на проверена информация.

AP: Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронтовата линия

AP: Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронтовата линия

Западът готви нови тактики за нанасяне на бронирани удари

Припомняме, че ден по-рано АП съобщи, че Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронтовата линия. Една от причините е използването на безпилотни летателни апарати от руските сили.

АП се позова на два военни източника.

През януари 2023 г. ВСУ са получили от САЩ 31 танка Abrams. Те са били използвани за пробиване на отбраната на вражеската армия.

През това време обаче бойното поле се е променило значително - навсякъде започнали активно да се използват разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати.

Това от своя страна затрудни защитата на танковете от страна на Украйна. По данни на агенцията пет от общо 31 танка вече са загубени.

Според високопоставен служител в областта на отбраната, разпространението на безпилотни летателни апарати на бойното поле означава, че "вече няма открита територия, през която можеш просто да минеш, без да се страхуваш, че ще те видят". Ето защо това военно оборудване е преместено извън фронтовата линия.

Украйна използва американските танкове Abrams край Авдеевка

Украйна използва американските танкове Abrams край Авдеевка

В Telegram е публикувано видео

Напоследък украинските военни, чуждестранните партньори на Украйна, специалисти и независими експерти предупреждават, че руските войски събират сили за настъпление в определени части на фронта.