Министерството на отбраната на Украйна отрече медийна информация за струпване на руски войски близо до нейната граница, заявявайки, че не е наблюдавало увеличение на силите или оръжията, предаде "Ройтерс".

Американското издание "Вашингтон пост" съобщи през уикенда, че подновеното струпване на руски войски близо до украинската граница е предизвикало безпокойство сред някои официални лица в САЩ и Европа, които проследявали необичайно движение на оборудване и военнослужещи по западния фланг на Русия.

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

ЕС предупреждава за 150 000 руски войници, струпани около Украйна

"Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация"

"Към 1 ноември 2021 г. не е регистрирано допълнително прехвърляне на руски части, въоръжение и военна техника до държавната граница на Украйна", се посочва в изявление на украинското министерство на отбраната.

Тази пролет Москва разтревожи Киев и западните столици, като струпа десетки хиляди войници по границата с Украйна, макар че по-късно ги изтегли обратно по базите им.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха рязко от 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим и избухна война между украинските военни и подкрепяни от Русия сепаратистки сили в Източна Украйна, в която според Киев са загинали около 14 000 души.

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...