Няколко групи руски бойни безпилотни самолети са навлезли във вторник вечер на украинска територия и се движат по няколко траектории, съобщава УНИАН.

Според ВВС БПЛА са започнали да се засичат на украинска територия в 18:37 часа. В 19:26 стана известно, че групи атакуващи БПЛА от Днепропетровска област навлизат във въздушното пространство на Полтавска област, насочвайки се на северозапад, още няколко групи летяха в Днепропетровска област.

"Полтавска, Кировоградска, Харковска област са заплаха от атакуващи БПЛА", се казва в съобщението.

Украйна отговори на руските дронове

Украйна отговори на руските дронове

Пет области, включително и Московска област, са атакувани

Още няколко групи са над Херсонска и Николаевска области, курсът е западен/северозападен.

В същото време военните предупредиха за заплаха от използване на балистични оръжия в Сумска, Полтавска, Донецка и Харковска области.

Към 19:51 движението на ударните безпилотни самолети изглеждаше така: в Кировоградска област - в посока Черкаска област; в Николаевска област - в посока Кировоградска област и Одеска област; в Полтавска и Днепропетровска области - северозападен курс.

Украйна съобщи за четирима загинали след руски удари

Украйна съобщи за четирима загинали след руски удари

Руският обстрел е засегнал множество жилищни сгради, частни къщи и въглищна мина

В 20:32 ч. движението на ударните БПЛА е било както следва: 1. От района на Одеса - в северно/северозападно направление. 2. От Кировоградска област в посока Черкаска област. 3. От Черкаска област през Переяслав в посока Киевска област.

В 20:58 движение на атакуващите БПЛА е било: 1. Във Виницка област (Ладижин/Тулчин) в северозападна посока. 2. В района на Киев (Бела Церков) в западна посока. 3. Друга група ударни БПЛА следва от Херсон в посока Николаевска област.

След известно време военновъздушните сили призоваха жителите на Черкаси да останат в убежищата, тъй като в района на града са били открити дронове.

В 21:01 ВВС на Киев съобщиха, че във въздушното пространство е открит БЛА. Силите за ПВО работят по цели.

"Останете на безопасни места по време на сигнала за въздушна атака. Поддържайте информационна тишина - не записвайте и не публикувайте работата на нашите защитници онлайн", са призовали военните.

Киев: Русия удари Украйна с рекорден брой дронове камикадзе
Обновена

Киев: Русия удари Украйна с рекорден брой дронове камикадзе

Според ВВС на Укайна около 75 Шахеди са били използвани за масирана атака на Украйна,