Правителството на Украйна е закупило необходимото количество лекарства за защита на щитовидната жлеза при авария в атомна електроцентрала.

В това увери министърът на здравеопазването Виктор Ляшко във връзка с продължаващото напрежение около Запорожката атомна електроцентрала, съобщи "Укринформ".

Лекарствата ще бъдат предписвани при необходимост. Всички здравни заведения в потенциалната зона на поражение са снабдени с въпросния медикамент, каза Ляшко.

Министърът допълни, че в регионалните депа на Министерството на здравеопазването също се съхранява достатъчно количество от това лекарство, за да се достави навреме до лечебните заведения, като се има предвид посоката, в която ще се разпространи радиоактивният прах, ако стане авария в АЕЦ.

В Русия съобщават за удари до хранилище за радиоактивни изотопи в Запорожката АЕЦ

В Русия съобщават за удари до хранилище за радиоактивни изотопи в Запорожката АЕЦ

Радиационният фон е в норма

В същото време Ляшко призова украинците да не купуват йодсъдържащи лекарства в аптеките.

"Няма нужда да купуваме и йодсъдържащи лекарства, тъй като сме закупили лекарството точно в дозата, препоръчана от нашите изследователи. Едно хапче ще бъде достатъчно за първия етап. Това е всичко. Но в момента, ако не се разпространява за хората, то е единствено поради причината, че няма нужда от това или за да се гарантира, че хората не го приемат с превантивна цел, от страх. Лекарствата не са сладкиши, те трябва да се използват, когато е необходимо, когато са предписани от лекар", подчерта министърът.

Запорожката АЕЦ отново заработи
Обновена

Запорожката АЕЦ отново заработи

Един реактор е пуснат в експлоатация

Припомняме, че по-рано днес Русия съобщи за удари от украинска страна до хранилище за радиоактивни изотопи в Запорожката АЕЦ. 

Нивата на радиация в атомната централа остават нормални и не са нанесени щети на инфраструктурата на станцията. 

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, се контролира от руски войски. АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър и е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви в петък, че един реактор в окупираната от Русия Запорожка АЕЦ е бил свързан отново към украинската мрежа и отново доставя на Украйна електричество.

По-рано от украинската държавна компания заявиха, че работят по включването на два реактора от централата.

На 25 август Запорожката АЕЦ за първи път от пускането си (тя е въведена в експлоатация през 1984 г.) беше напълно изключена от украинската електропреносна мрежа.

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Засега няма опасност за самата централа

В близко бъдеще се очаква посещение на група експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Както каза френският президент Еманюел Макрон, Русия и Украйна предоставиха гаранции за сигурност за изпращането на мисията.

МААЕ предпочита инспекцията да се извърши преди 5 септември.  Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси иска лично да я ръководи.