Парламентът на Украйна одобри проектозакон, който позволява на чуждестранни войски да участват във военни учения на територията на страната през 2022 г. - ход, който вероятно ще разгневи Русия, пише Ройтерс.

Според проектозакона, внесен от украинския президент Володимир Зеленски, Украйна планира да проведе 10 големи военни учения през следващата година.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анатолий Петренко заяви пред парламента преди гласуването, че 21 000 украинци и 11 500 военнослужещи от САЩ, Великобритания, Полша, Румъния и други страни ще участват в учения на сушата, в морето и във въздуха.

"Провеждането на многонационални учения на територията на страната ще спомогне за укрепване на националния отбранителен капацитет и ще подкрепи политическите и дипломатическите усилия за поддържане на стабилността в региона", каза Петренко.

Украйна, която не е член на НАТО, засили военното си сътрудничество със западните държави на фона на близкото струпване на руски войски. Киев обвинява Москва, че е разположила около 90 000 войници по дългата им обща граница. Москва пък твърди, че нейните действия са чисто отбранителни и че има право да придвижва сили на собствената си територия, както намери за добре.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

"Всички инициативи на украинската страна бяха отхвърлени от Руската федерация под измислени предлози"