Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че очаква в близко бъдеще от външното министерство пакет от документи за започване на официалния процес по денонсиране на споразумението за приятелство с Русия.

"Пристъпихме към следващата стъпка: прекратяване действието на договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската федерация", подчерта украинският държавен глава на среща с дипломати. Речта му е била излъчена по украинските телевизии.

Украйна разкъса всички окови с Руската империя и Съветския съюз, обяви Порошенко

Украйна разкъса всички окови с Руската империя и Съветския съюз, обяви Порошенко

На военен парад в центъра на Киев по случай 27 г. от независимостта на страната

Руската федерация и Украйна подписаха Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство през 1997 г. Документът е ратифициран от Върховната рада (украинския парламент).

Договорът закрепява стратегическото партньорство на страните "на основата на взаимното уважение, суверенното равенство, териториалната цялост, неприкосновеност на границите, мирно уреждане на споровете, неизползване на сила или заплаха със сила, включително икономически и други средства за натиск".

Украйна: Русия вижда Азовско море като плацдарм за своя бъдеща експанзия

Украйна: Русия вижда Азовско море като плацдарм за своя бъдеща експанзия

Москва опитва да наложи блокада…

Периодът на валидност на договора е 10 години с последващо автоматично удължаване, ако страните не възразяват. В началото на тази година заместник-председателят на Радата Ирина Геращенко заяви, че Киев не планира да денонсира споразумението. Украйна, по думите ѝ, напротив, "възнамерява да настоява Русия да приложи разпоредбите на този документ".

През март стана известно, че украинското министерство на външните работи е подготвило предложение за денонсирането на договора за приятелство с Русия. Ведомството също така обяви идея за сключване на нов договор - "на нови основания".