Би било "опустошително" за Украйна и Европейския съюз, ако лидерите на страните от ЕС не дадат на страната зелена светлина за преговори за членство на срещата на върха тази седмица. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Европейските лидери ще се срещнат в четвъртък и петък, за да решат дали да започнат преговори за членство с Киев и да му отпуснат икономическа подкрепа в размер на 50 милиарда евро, а също и как да продължат военната помощ за отбраната на Украйна срещу руската инвазия.

"Майката на всички решения, най-важното решение, разбира се, е решението за започване на преговори за присъединяване", подчерта Кулеба при пристигането си за среща с външните министри на ЕС в Брюксел.

"Не мога да си представя, дори не искам да говоря за опустошителните последици, които ще настъпят, ако Европейският съвет не успее да вземе това решение", допълни той.

Зеленски поговорил откровено с Орбан за европейските дела

Зеленски поговорил откровено с Орбан за европейските дела

Двамата са се срещнали на церемонията по встъпването в длъжност на президента на Аржентина

Според него подобно решение би показало, че ЕС не е в състояние да изпълнява исторически ангажименти.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, тъй като се увеличават съмненията относно бъдещата подкрепа на САЩ за страната, която до голяма степен разчита на финансовата помощ на Запада. Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон тази седмица.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и еврочленство на срещата на върха, която ще се проведе на 14-15 декември.

Всички тези решения - както и това относно 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради войната ѝ в Украйна - изискват единодушната подкрепа на всички 27 държави от блока.

Унгария вече смекчи санкциите срещу Русия и през декември миналата година наложи вето на споразумение за предоставяне на Украйна на 18 милиарда евро през 2023 г.

В крайна сметка Будапеща разреши тези средства, след като дни наред се пазареше за помощта на ЕС за Унгария, която беше блокирана поради опасения за нарушаване на принципите на демокрацията при управлението на Орбан.

Тъй като в момента ЕС отново се опитва да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква тази седмица Европейската комисия да отблокира достъпа на Будапеща до 10 милиарда евро.

Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за членството в ЕС

Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за членството в ЕС

Двете страни работят по определянето на подходяща дата за такава среща

Орбан се противопостави на започването на преговори за членство с Киев и първоначално се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в Украйна. Оттогава той поддържа версията, че Украйна е твърде корумпирана и не е готова да се присъедини към ЕС.

Вместо да взима решение за нова помощ за Украйна, той поиска ЕС да проведе "стратегическа дискусия" относно подкрепата си за Киев.

"Написахме си домашното", изтъкна Кулеба, като посочи реформите в съдебната и образователната система, изисквани от ЕС. "Очакваме Европейският съюз също да си направи домашното".

Орбан внесе резолюция срещу започване на преговори за членство на Украйна в ЕС

Орбан внесе резолюция срещу започване на преговори за членство на Украйна в ЕС

Според него, въпросът не трябва да бъде поставян в дневния ред на срещата на върха