Службата за сигурност на Украйна обвини Русия в петък, че се готви да организира нападение под "фалшив флаг" в петролната рафинерия в Мозир в Беларус, за да хвърли вината върху украинските диверсанти като част от усилията да въвлече Минск във войната в Украйна, предава Ройтерс.

Атаката, се казва в изявление в "Телеграм", ще бъде извършена от военни и разузнавателни сили, изпратени от Москва в Беларус, маскирани като наемници на "Вагнер", които бяха изпратени в изгнание след организирането на бунт в Русия през юни.

"Русия планира да обвини Украйна в това, което са направили, за да се опита отново да въвлече Минск в пълномащабната война срещу нашата държава", се казва в изявление, без да се предоставят доказателства.

В изявлението се добавя, че твърденията на службата се основават на информация, получена от няколко източника, включително пленен руски военнослужещ.

Беларус е близък съюзник на Кремъл и силите на Москва използваха територията на Беларус като плацдарм за неуспешния си удар към украинската столица Киев в началото на пълномащабното им нахлуване през февруари 2022 г., но беларуски войски не са участвали във войната.

На този етап информацията не е коментирана от Русия или Беларус.

Присъствието на бойците от Вагнер в Беларус значително изостри напрежението в региона, като Полша прехвърли войски край общата граница с Беларус и Варшава изрази съмнение, че бойци на "Вагнер" може да се опитат да проникнат на нейна територия и да организират провокации.

Полската армия е разположила бойни хеликоптери на границата с Беларус. Пилотите им няма да се поколебаят да открият огън, ако се наложи.

Това заяви генерал Марек Соколовски, пише TVP. Бойните хеликоптери от 1-ва въздушно-десантна бригада на армията и 25-та въздушно-кавалерийска бригада ще бъдат в режим на незабавно реагиране.

"Хеликоптерите са въоръжени и готови за бойни действия. Тук има много опитни пилоти, които са напълно оторизирани да летят, има пилоти, които са използвали въздушни оръжия и ракети още при мен в Афганистан и в Ирак.

Те са опитни. Ако нещо предизвика безпокойство, те няма да се поколебаят да използват оръжия", добави Соколовски.

Варшава предприе тези мерки след като два беларуски хеликоптера вероятно са навлезли за кратко на полска територия на ниска височина.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол