Министърът на отбраната на Украйна Андрей Таран подписа заповед, според която във въоръжените сили на страната се въвежда списък с кодовете на военните звания на НАТО, съобщи пресслужбата на украинското военно ведомство.

"Тези решения са призвани да променят системата за управление на кариерата по съветски образец към съвременната, приета в армиите на водещите държави. Всъщност това е ръководство за действията на кадровите органи за преминаване към нова философия на работа, която предвижда създаването на кариерна карта за всеки войник, сержант, офицер за неговата подготовка, растеж и подкрепа", отбелязва Таран.

Званията в украинската армия се привеждат в съответствие със стандартите на НАТО съгласно закон, приет от Радата през юни 2020 г.

През декември 2014 г. Върховната Рада на Украйна измени два закона, като отмени необвързания статут на държавата. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни изменения, които определят членството в НАТО като външнополитическа цел на страната. Украйна трябва също да осигури пълна съвместимост на своите въоръжени сили със силите на страните от НАТО през текущата година.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-рано, че за да се присъедини към алианса, Украйна ще трябва да изпълни редица критерии, чието осъществяване ще отнеме много време. Експерти смятат, че Киев няма да може да кандидатства за членство в НАТО през следващите 20 години.